Sterren uit een doosje: deze topchefs schakelen over op takeaway (repost Article Het Laatste Nieuws)

Gerookte Oosterscheldepaling, met bloemkool, gepofte paprika, rettich en zee-egel. De kans dat u dit sterrenvoorgerechtje vanavond zelf fabriceert, is klein, maar dat hoeft ook niet. Je kan het gewoon bestellen en afhalen in het MAS in Antwerpen bij Viki Geunes van Zilte (**). En hij is lang niet de enige sterrenchef die voor takeaway kiest nu de restaurants dicht moeten blijven door corona.

Roger Van Damme: “Nu zijn we beter voorbereid”

‘Roger Van Damme goes Thailand’, zo heet de takeaway van de chef van Het Gebaar (*). Tijdens de lockdown in het voorjaar ging zijn restaurant nog gewoon dicht, maar aan die steen zal hij zich geen twee keer stoten. “Toen was het idee dat de sluiting twee weken zou duren. Drie maanden, dat had niemand kunnen voorspellen. Nu zijn we beter voorbereid en deze namiddag (donderdag, red.) gaan er 60 bestellingen de deur uit. Voor vrijdag zijn er al honderd klanten. Heel populair is de gepofte crispy varkenshuid (7 euro) maar ook de gestoomde zeebaars (36 euro voor twee personen) is een schot in de roos.”

Joachim Boudens en Gert De Mangeleer: “Takeaway organiseren we uit noodzaak”

Joachim Boudens en Gert De Mangeleer, bekend van het voormalige Hertog Jan (***) maar nu actief in Bar Bulot en L.E.S.S. Eatery (*) verwennen de gourmands met Gert’s Foodbox, een doos met hapjes, een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor 69 euro. Al 150 gourmands zullen zaterdag kunnen proeven van onder meer Zeeuwse kokkels met champagnejus, combava en gember. 

“Wij waren ook al actief met takeaway tijdens de vorige lockdown, ons scenario lag dus eigenlijk al klaar”, zegt Boudens. “In tegenstelling tot vorige keer hebben we nu ook afhaalpunten in Kortrijk en Antwerpen-Centrum, waardoor de boxen nu op vijf plaatsen zijn te krijgen. Wij hebben voor zaterdag 150 bestellingen en dat is mooi, maar takeaway organiseren we uit noodzaak. Gert en ik en enkele aandeelhouders doen dit werk, de rest van het team is noodgedwongen economisch werkloos.”

Nick Bril: “Winst maken we er niet mee”

Nick Bril van The Jane (**) stond op het punt om onder de naam J’enteca een nieuw concept te lanceren, met J’entecaway werd van de nood een deugd gemaakt. In The Jane leg je minstens 185 euro op tafel voor een avondje genieten, nu kan je vanaf 70 euro genieten van vier hapjes en een vijfgangenmenu met BBQ-duif uit Steenvoorde, knolselderij, kooltjes, beurre noisette en Roscoff-ui. 

“We werken met wat minder luxeproducten, maar het is een sympathieke knipoog naar onze zaak”, zegt Bril. “Winst maken we hier niet mee, maar we boren hiermee wel een ander publiek aan. Bovendien doen we dit ook voor onze leveranciers die ook zwaar worden getroffen door de sluiting van restaurants.”

Filip Claeys: “Klassiekers: mensen hebben geen zin om lang in keuken te staan”

Roger Van Damme blijft met het Thaise thema ver weg van wat op de kaart staat van Het Gebaar en dat is ook het geval bij Filip Claeys van De Jonkman (**). “Mijn concept heet ‘Lekker en eenvoudig thuis’, gewoon omdat je met afhaal nooit hetzelfde niveau als in je restaurant kan halen”, zegt hij. “Mensen hebben geen zin om lang in de keuken te staan om die gerechten te maken. Tijdens de eerste lockdown kreeg ik de vraag of je het plastic deksel moet verwijderen als je het gerecht in de oven zet (lacht). Ik breng klassiekers als hamrolletjes met witloof, stoofvlees met friet en mijn interpretatie van het vispannetje. Voor 20 euro en je kan nog een voorgerecht aan 7,50 euro of een nagerecht van 5 euro krijgen.”

Viki Geunes en Jonas Kellens: “Willen het gevoel geven dat het toch beetje feest is”

Viki Geunes (Zilte**) en Jonas Kellens (Dim Dining) trekken de gastronomische kaart en presenteren de ‘Best of Antwerp’-box: twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een nagerecht voor 79 euro. Inclusief Zilte Fougasse-brood, Illy-koffie, San Pellegrino, madeleines en advocaat karamel. Tot 20 uur de dag voordien te bestellen en af te halen in Antwerpen en vanaf volgende week ook in Knokke. “Wij bieden een culinaire thuisbeleving aan, we willen de mensen het gevoel geven dat het toch een beetje feest is.”

Sterrenbord uit plastic schaaltje

Sterrengerechten rechtstreeks uit een aluminium, kartonnen of plastic schaaltje eten: daar zouden strenge straffen moet op staan.  Nick Bril post morgen (vandaag, red.) op de Instagrampagina van The Jane hoe je de magie van de oven naar het bord tovert. Ook op Best of Antwerp wordt bij elk gerecht aan de hand van foto’s  getoond hoe je dresseert. Best impressionant. De beste verhouding inspanning-resultaat biedt het hoofdgerecht met hertenkalf: acht ingrediënten, maar in slechts zeven stappen heb je een sterrenbord. 

“Onze klanten vinden het top om zelf zo’n bord te kunnen maken. Achteraf sturen ze ons vaak foto’s om te tonen wat ze ervan hebben gemaakt”, zegt Geunes. “Dat geeft ons veel voldoening, want wij steken heel veel tijd en energie in onze menu’s. Maar dat is ook de bedoeling van takeaway, dat de klanten ons niet vergeten zijn zodra we het restaurant weer mogen openen.”

Meer items Sterren uit een doosje: deze topchefs schakelen over op takeaway (repost Article Het Laatste Nieuws)

PureLocals leden vallen internationaal in de prijzen

Dat onze PureLocals leden top producten hebben, daarvan hoef je ons uiteraard niet meer te overtuigen. Maar nu raken ook meer en meer internationale markten onder de indruk van de kwaliteit van deze Belgische producten. De awards volgen elkaar op….

Op persreis met Cala Kumquat naar de Andalusische bakermat

Onlangs organiseerden we met PureLocals en Puredeluxe een persreis voor de eigenaar van Cala Spirits; Thierry Verhoeven. In samenspraak met de klant boetseerden we een prachtige persreis in elkaar naar de Andalusische bakermat van Thierry zijn Cala Kumquat Gin. Aan boord 7 journalisten van de Franstalige pers gaande van TV over radio en de geschreven pers.

Apéro-time with Gili & Jules : winactie

WEDSTRIJD: Een verrukkelijk Gember Elixir en een knapperig koekje dat is een match made in heaven! Deze apéro box van Gili in samenwerking met Jules Destrooper bevat Gember Elixir en amandelbroodjes en is echte een verwennerij voor elke gelegenheid.

Sterrenchef Glenn Verhasselt bereidt feestmenu voor buurtrestaurants in Halle en Dilbeek

Sterrenchef Glenn Verhasselt (Sir Kwinten, 1*) kookt voor het goede doel samen met andere Northseachefs. Omdat ook de minderbedeelden een lekkere maaltijd verdienen tijdens de eindejaarsperiode!

Steun de Horeca in Durbuy door de doneeractie van PureLocals

In samenspraak met Roger van Damme hebben wij beslist om deze doneeractie op te zetten ten voordele van het volledige dorp van Durbuy.

Deluxe Distillery valt 3x in de prijs op internationale competitie

Tweemaal brons voor de Blind Tiger Gin en één keer zilver voor de Mary White Vodka!

Dominique Persoone onderneemt actie en zet zich in voor de stichting Natte Snoetjes

Heerlijke chocolade ten voordele van de getroffen dieren van de watersnood. Vanaf vandaag te koop bij Chocolate Line in Brugge & Antwerpen.

PureLocals lid Andy De Brouwer, gastheer en sommelier van Les Eleveurs, breidt uit met de gloednieuwe Vloei-Bar.

In volle coronacrisis richtte Andy zijn nieuwe, hippe bar op waar je kan om te genieten van een heerlijk hapje en drankje én dat in een retro setting!

Roger van Damme haalt al zijn kookspullen uit de kast om te kunnen bakken met Désirée

Bakplezier gegarandeerd met de nieuwe bakmixen van Désirée by Roger Van Damme! Van pannenkoeken tot botercake, van suikerwafels tot brownies en oliebollen! Ontdek ook de 3 verschillende soorten ambachtelijke granola.

PureLocals member Raidillon lanceert nieuwe lentecollectie

Het Belgische luxe horlogemerk Raidillon breidt uit met deze lente collectie van luxury leather bags.

Désirée zorgt voor een heerlijke voorjaarsbrunch met de Paas Brunch box

Pasen, een feestdag waarbij een brunch niet mag ontbreken. Désirée by Roger van Damme speelde hierop in en wist de ideale, luxueuze en overheerlijke Paasbrunch box samen te stellen!

PureLocals duo Sommelier Andy De Brouwer en Dominique Persoone veilen intiem diner in leeg Sportpaleis

Sommelier Andy De Brouwer en chocolatier Dominique Persoone veilen zichzelf ter ondersteuning van de getroffen muziek scene!

Sommelier Gianluca Di Taranto en kok serveren 9-gangenmenu met aangepaste wijnen in “The Box”

Top sommelier Gianluca Di Taranto (The Jane 2*) lanceert unieke food & wine experience!

Dit PureLocals lid trapt alvast 'Dry February' creatief af!

Februari betekent 'een maandje zonder alcohol'. De 2 ondernemende zusjes van The Mocktail Club leren jou genieten met een grote G maar zonder alcohol!

PureLocals Member Dominique Persoone openhartig: "Ik doe soms stomme dingen, ja”

In een openhartig interview geeft de Belgische top chocolatier Dominique Persoone inkijk in wat hem drijft in het leven. Wat maakte van hem een top chocolatier? Welke levenslessen heeft hij gekregen? Hoe is zijn familieband en welke ambities koestert hij nog?

Het regent sterren onder de leden van PureLocals

Vandaag 11 januari werden de nieuwe Michelinsterren toegekend, virtueel dit jaar. Naast een nieuwe 3 sterren voor restaurant 't Zilte van Vicky Geunes, vielen ook verschillende leden van PureLocals in de prijzen!

Sommelier 'The Jane' Gianluca Di Taranto niet onverdeeld negatief over de impact van corona

En of ze bij het tweesterrenrestaurant ‘The Jane’ in Antwerpen honger hebben. Van afwasser Billal tot sommelier Gianluca tot chef Nick, allemaal willen ze hun normale leven liever gisteren dan vandaag weer oppikken. “Wij missen de hectiek van een vol restaurant. Stilzitten is niets voor ons.”

HORAL kent Lambic Award toe aan sommeliers Andy De Brouwer en Yanick Dehandschutter

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) kende de Lambic Award van dit jaar toe aan Andy De Brouwer (45) van restaurant Les Eleveurs in Halle en Yanick Dehandschutter (33) van restaurant Sir Kwinten in Lennik.

3 PureLocals leden vallen in de prijzen bij de Gault Millau awards 2020

Ontdek hier het laatste nieuws over de Gault Millau awards 2020 waarbij 3 PureLocals leden in de prijzen vielen!

Persoone's praline voor keelkankerpatiënten

In dit artikel lezen we een mooi voorbeeld van hoe je aan purpose marketing kan doen. Hoe start je vanuit vaak accute noden van mensen een innovatieproces op met als uitkomst een product dat het leven van mensen verandert. Of hoe je als bedrijf een rol kan spelen in de maatschappij.

Sterrenrestaurant Sir Kwinten verwacht dit jaar niet meer te heropenen: “Maar alstublieft, schep een beetje duidelijkheid voor eindejaar”

Al sinds de eerste lockdown in maart biedt Sir Kwinten takeaway aan, en dat zal de komende weken niet anders verlopen. De focus ligt nu vooral op het einde van het jaar om een mooi afhaalmenu aan te bieden.

LE LOFT EPICURIEN EN CO BOOSTEN PREMIUM-EN LUXE SECTOR

Het strategisch communicatiebureau Le Loft Epicurien uit Leuven richt samen met enkele partners het verenigend platform LocalExclusives.be op. Dit B2B2C platform moet de Belgische premium- en luxe sector boosten tijdens en na de coronacrisis.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x