Kaasaffineurs Van Tricht: Een gerijpte passie voor kaas

Ambachtelijk gerijpte kazen met een unieke smaak en verhaal! De Van Tricht familie is een familie met al meer dan 50 jaar een passie voor kaas. Hun zaak die al drie generaties bestaat, verkoopt producten die binnen- en buitenland kunnen bekoren. Frederic Van Tricht neemt ons mee door de rijke geschiedenis van zijn familiezaak en vertelt je meer over zijn unieke kazen. Pleased to meet you!

Kan je in het kort de geschiedenis van  kaasaffineurs Van Tricht uitleggen?

In 1970 startten mijn grootouders langs vaders kant een luxe delicatessenzaak op de Fruithoflaan in Berchem na jarenlang een patisserie zaak gerund te hebben. In die tijd bestond het aanbod uit charcuterie, bereide gerechten, wijnen, bieren, conserven en natuurlijk ook kaas wat toen een beperkt stukje van het aanbod was. Op een bepaald moment waren mijn grootouders op pensioenleeftijd en vroeg mijn grootvader aan mijn ouders of ze geen interesse hadden in de zaak. Het initiële antwoord van mijn ouders was nee maar toen er andere geïnteresseerden waren voor de zaak besloten ze toch om hem over te nemen. 


Het eerste wat mijn ouders deden toen ze de zaak overnamen was met hun spaargeld een kaastoog plaatsen want die passie voor kaas was er toen al. Ze besloten het kaasassortiment uit te breiden en werkten hiervoor samen met Franse kaasrijpers om zo speciale kazen aan te kopen en aan te bieden in onze winkel. Dit idee was nieuw voor België en een groot succes want mensen kwamen speciaal naar de winkel om onze nieuwe kazen te ontdekken. 

Mijn vader zag ook dat er professionele restaurateurs naar de winkel kwamen om onze kazen te kopen. Met zijn achtergrond als vertegenwoordiger begon hij met het aanleveren van kazen aan restaurants in Antwerpen en zo heeft hij dat stilaan uitgebreid. Aal snel besloot mijn vader om een rijpingskastje te bouwen om zo zelf te experimenteren met de rijping van kazen. Niet veel later hebben ze hun eerste werknemer Peter aangenomen om in de groothandel bestellingen klaar te maken en daarna kwam ik erbij.

Waar komt jouw passie voor kaas vandaan?

Mijn passie voor kaas is zeker niet aangeboren maar is gerijpt door veel met kazen bezig te zijn. Ik studeerde aan de hotelschool omdat ik net zoals mijn ouders een echte Bourgondiër ben en echt geniet van lekker eten en drinken. Tijdens mijn studententijd ging ik tijdens het weekend naar huis om te werken en te helpen in onze groothandel. Na de hotelschool ben ik meteen aan de slag gegaan in de zaak van mijn ouders. In deze periode nam mijn vader mij regelmatig mee naar kaasboeren en producenten en was ik zelf ook bezig met de rijping van onze kazen en zo is mijn passie gegroeid.    

Hoe Verloopt de samenwerking met je vader?

De samenwerking met mijn vader verliep altijd heel vlot en er waren eigenlijk nooit conflicten. Ik ben mijn vader heel dankbaar dat hij mij altijd de kans gaf om mijn eigen ding te doen maar tegelijk stond ik altijd open voor zijn goede raad. Mijn vader is een grote inspiratiebron voor mij omdat hij samen met de mensen waar wij mee samenwerken aan een mooie weg heeft getimmerd en het is een eer om daar nu verder aan te bouwen. Nu mijn vader met pensioen is maar betrek ik hem nog regelmatig met de zaak want ik vind het belangrijk dat we mijn nieuwe visie en zijn ervaring kunnen bundelen om zo de juiste keuzes te maken.   

Kan je de lezers kort uitleggen wat jullie precies doen?

Wij zijn kaas affineurs, dit is een Franse term voor het rijpen van kazen. Dus wij zijn dus echt met de rijping van kazen bezig vooral die van ambachtelijke kazen. Wij volgen het traject van de rijping op zodat deze kazen extra smaak en complexiteit gaan krijgen. Dankzij dit proces zorgen we ervoor dat de kazen pas naar de klant gaan als ze op hun toppunt zijn. We vinden het daarom belangrijk om met goede producten en producenten te werken want als het basisproduct niet van topkwaliteit is, zal ons eindproduct ook niet top zijn.  

Is duurzaamheid voor jullie belangrijk?

Ook voor onze producten wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Daarom is transparantie nodig zowel voor de vlees als de kaas industrie. Je weet zeker dat je een goed product koopt als je er een correcte prijs voor betaald. Wij kopen onze producten van producenten die hun dieren met respect behandelden, genoeg ruimte geven en het juiste eten geven. We kopen graag aan bij ambachtelijke kaasmakers want zij gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

Waar kunnen onze lezers jullie producten vinden?

Je kan ons nog steeds vinden op de Fruithoflaan weliswaar niet meer in het pand van 1970 maar een paar huizen verder. Daar hebben we onze grootste winkel waar klanten bereide gerechten, charcuterie, bier, wijn en natuurlijk een uitgebreid assortiment kazen kunnen kopen. Onze tweede vestiging “Only cheese” kan je nu al 10 jaar vinden bij Brouwerij De Koninck. Zoals de naam al zegt wordt hier enkel kaas aangeboden. Verder kan je onze kaas ook terugvinden bij verschillende top horecazaken in België maar ook Cru werkt met een groot assortiment van onze kazen. 

Jullie kazen zijn wereldwijd op verschillende plaatsen te verkrijgen maar op welke plaatsen ben je het trotst?

We leveren al meer dan 15 jaar aan enkele luxe resorts in de Malediven dat vind ik wel uniek dat onze kazen daar liggen. Maar de meest unieke plaats waar onze kaas terecht is gekomen is het ISS. Wij hebben een importeur uit New York die onder andere kaas aanlevert aan een kaaswinkel in de buurt van de ruimtebasis in Houston en op die manier is een astronaute fan geworden van onze kazen. Wanneer ze op missie ging vroeg ze aan NASA om een paar guilty pleasures mee te sturen, waaronder onze kaas. Dit is twee keer gebeurd en toch ook wel het coolste dat ik heb meegemaakt. 

Zou je iets anders gedaan hebben als je toen wist wat je toen wist?

Als ik in mijn beginjaren zover had gestaan en dezelfde internationale contacten had als nu dan was ik graag enkele jaren in het buitenland gaan werken bij collega affineurs of kaasproducenten. Ik zou waarschijnlijk ook langer gewacht hebben om in de zaak te stappen. Ik heb uiteindelijk geen spijt dat ik vroeg begonnen ben maar ik vind het wel jammer dat ik niet meer ervaring heb opgedaan bij andere producenten en niet meer gereisd heb. 

Wat is jouw favoriete kaas?

Het is een melig antwoord maar ik ben van mening dat iedere kaas zijn moment heeft. Persoonlijk ben ik een enorme liefhebber van een goede buffel mozzarella of een lekkere burrata. Ik heb natuurlijk ook Belgische favorieten zoals de kazen “Funky monk” en “Juliette” dit zijn kazen die wij hebben gemaakt in co-creatie. De “Funky monk” is een moderne versie van de traditionele Belgische pater kaas. De “Juliette” is een geitenkaas die gecreëerd werd om de 50ste verjaardag van onze zaak te vieren en werd daarom ook genoemd naar mijn grootmoeder die in 1970 de zaak oprichtte. 

Meer informatie over Kaasaffineurs Van Tricht kan u hier vinden: Website kaasaffineur Van TrichtMeer items Kaasaffineurs Van Tricht: Een gerijpte passie voor kaas

Pierre Marcolini: De "ambachtsman" van de chocolade die een wereldspeler werd door de wereld van de Belgische chocolade opnieuw uit te vinden.

We waren blij als een kind toen we de uitnodiging ontvingen voor een interview met Monsieur Marcolini zelf, één van de beste patissiers en chocolatiers van het land. De man heeft zijn wereldwijde chocolade-imperium opgebouwd in slechts een paar decennia. Het is tijd om de balans op te maken van zijn leven en met hem vooruit te kijken. Creatief meesterbrein, selfmade man, ondernemer en innovator: pleased to meet you : Pierre Marcolini!

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

Al eeuwenlang zien we kaviaar als symbool van luxe en verfijning, daarom wordt het ook wel het zwarte goud genoemd. Enerzijds vervuiling maar ook overbevissing, omwille van een stijgende vraag naar kaviaar, zorgden ervoor dat de populatie van steur in het wild snel achteruit ging. Een 20-tal jaar geleden bracht een nieuwe wetgeving hier verandering in en verdween kaviaar van de kaart in de meeste restaurants. Het was een uitdaging om terug tot die authentieke smaak van weleer te komen, maar passie gecombineerd met traditie werd het succesvol recept van Imperial Heritage Caviar. Op een duurzame wijze slaagden ze erin om deze delicatesse terug op het menu te zetten en werd het populairder dan ooit tevoren.

Guillaume Lambrecht, de ziel en spirit van Deluxe Distillery

Maak kennis met Guillaume Lambrecht, de persoon die achter de schermen van het Belgische bedrijf Deluxe Distillery ervoor zorgt dat alles in kannen en kruiken is. De kriebel voor het zelfstandig ondernemen brachten hem enkele jaren terug bij Deluxe Distillery en sindsdien is hij niet meer weg te denken bij de Belgische spirits branche.

Johan Van Dyck, de man die met Seefbier de geschiedenis van het bier in Antwerpen herschrijft!

Aangespoeld in Antwerpen op het eilandje, tussen het Havenhuis en het MAS in Antwerpen, zwieren we de deur open van de über gezellige onafhankelijke brouwerij van Antwerpen. Het stoomt er letterlijk en figuurlijk van de bedrijvigheid wanneer we afspraak hebben met Johan Van Dyck, oprichter en bezieler van de Antwerpse Brouw Compagnie. Vader, Echtgenoot, Marketeer (van het jaar) maar vooral bierliefhebber in hart en nieren. Een prachtig verhaal van gedreven entrepreneurship.

Heighlon: high-end tailoring met een persoonlijke touch

Altijd al gedroomd van een kostuum en schoenen op maat? Heighlon gebruikt de allernieuwste digitale tools en een persoonlijke benadering om jouw ideeën tot leven te brengen. Pleased to meet you: Christophe Hautier, oprichter en bezieler van dit Belgisch bedrijf!

Niyona: Brusselse topkwaliteit in tailormade lederwaren

Dat Brussel bruist van creativiteit hoeft al langer geen betoog. De internationale vibe die er hangt resoneert vandaag meer dan ooit over de landsgrenzen met dank aan o.a. Stromae en Angèle. Tegen deze creatieve setting, brengen wij jullie vandaag het verhaal van het Brussels Creative duo Nina Bodenhorst en Jonathan Wieme, of kortweg Niyona. Zij bedenken en vervaardigen in house lederwaren die gegeerd zijn bij o.a. de top van Belgische gastronomie.

Ellen Lambrix: de creatieve duizendpoot achter de schermen van Atelier Alixe

Geïnspireerd op de namen van haar dierbaren, lanceerde Ellen Lambrix het kersverse Atelier Alixe. De nadruk ligt hier op de X. Het kan staan voor iets geheim, mysterieus, maar ook voor een kus. Ook in het creatief concept schuilt een mysterie, namelijk haar eigen morsecode met een twist: de X-code! Met hart en ziel maakt Ellen juwelen met een geheime boodschap die jouw mooiste herinneringen vertalen naar iets tastbaar. Pleased to meet you, Ellen!

Dierendonck: daar is vlees in de kuip

De kracht van Dierendonck en de smaak van hun vlees zit hem in drie kernwoorden. Ambacht, terroir en passie. Hendrik en zijn vader Raymond Dierendonck groeiden de afgelopen jaren uit tot dé referentie als het gaat over vlees.

Conte Negroni, de Belgische bitterzoete aperitief met een knipoog naar de roaring 20s

Negroni, afkomstig uit Italië, maar nu in een nieuw jasje gestoken. Ready-to-serve waarvan de drie ingrediënten ambachtelijk worden bereid in België. Maak kennis met Stefaan Maes, de man die op missie is om de Belgen massaal aan de Negroni te krijgen. Pleased to meet you!

Julémont horloges: when function follows form

Als kind was hij altijd al gefascineerd door esthetiek. Dit vertaalde zich in de studie fotografie, waar hij zijn passie voor kunst en zijn zoektocht naar schoonheid ten volle kon combineren. Ontmoet Bernard Julémont, de gepassioneerde ondernemer achter het gelijknamige Belgische luxe horlogemerk. Wij nemen u mee op een reis door het verhaal van zijn niet aflatende streven naar het beste design, esthetiek en elegantie.

Annabelle en Tom: hun passie voor bloemen en schoonheid bracht hen op het transformerend pad van Sensui

Tom De Houwer en Annabelle Ladrière zijn de drijvende krachten achter het Belgische Floral Art concept Sensui. Vlaamse bloemenkunst to the next level. Ontdek hier het verhaal van twee gepassioneerde mensen. Een verhaal over bloemen, schoonheid, creatie en ondernemerschap.

Ilse De Vis: de wilde ziel achter Wild Moon

Wild Moon staat ook voor alles wat je dichter bij jezelf brengt. Rustmomentjes, puurheid, de liefde voor jezelf, the little things in life.

Goedel Vermandere en Jan Arickx zijn de bezielers van Coup-de-foudre en creëren unieke, inspirerende lichtobjecten

Met een passie voor de schoonheid van de natuurlijke imperfectie en kunst, vervaardigen ze bewonderingswaardige lichtsculpturen die mensen weten te raken.

Eigenaar van Cala Kumquat, Thierry Verhoeven: van een gouden sinaasappel tot een droom die werkelijkheid wordt...

Thierry Verhoeven, een man die met hart en ziel werkt aan het waarmaken van zijn droom! Begin jaren 2000 ontdekte hij een sublieme mini citrusvrucht … de kumquat! Deze gouden sinaasappel werd het hoofdingrediënt van zijn toekomstige alcoholdrank, Cala Kumquat.

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs: het eco-powerkoppel achter de schermen van Gili Drinks

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs brachten Gili op de markt, een gemberdrank dat als enige drank in Europa zijn afval hergebruikt en het commercialiseert. Een enorme inspiratiebron voor wij wil investeren in duurzaamheid!

Glaces Franklin: een Belgisch succesverhaal dat smaakt naar meer!

Glaces Franklin, ontstaan uit een gepassioneerde droom: het ontketenen van een ware smaakrevolutie door terug te keren naar ambachtelijke en authentieke smaken. Een artisanale ervaring zónder toegevoegde suikers en bereid met de allerbeste lokale ingrediënten.

Sommelier Andy De Brouwer: de kurk waarop Les Eleveurs drijft

Een unieke combinatie van traditie, met een knipoog naar vandaag. De jonge, ambitieuze en gedreven sommelier Andy De Brouwer neemt ons mee doorheen de geschiedenis van het rustiek hotel en bistronomie Les Eleveurs.

Widukind Stockmans: de pracht en praal van Stockmansblauw

Ontdek het prachtige verhaal van Studio Piet Stockmans. Het verhaal van Belgisch handgemaakt porselein verheven tot een kunstvorm.

David Gotlib: Het zit hem in de details

Een man met een oeverloze passie en drang om als derde generatie Antwerpse diamantairs de wereld te veroveren: Pleased to meet you David Gotlib. On a mission to redefine Men's appearance!

Aperotime met de zusjes Claessens van The Mocktail Club

Wanneer Marie Claessens plots intolerant wordt aan alcohol, ontwikkelt ze een eigen lijn van Mocktails. Het blijkt een doorslaand succes. Vandaag timmeren de zusjes naarstig verder aan de weg in zowel binnen- als buitenland

“Antwerps wijndomein Oud Conynsbergh: waar de grenzen van het onmogelijke worden benaderd”

In deze reportage nemen wij jullie mee naar het prachtige Belgische wijndomein Oud Conynsbergh. Een verhaal van een ondernemende groep vrienden met de gezamelijke passie om de best mogelijke wijn te maken met respect voor zijn terroir en omgeving.

Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed

Door zijn liefde voor de auto(koers) Fabien de Schaetzen werd Raidillon geboren. Ontdek het sportieve luxeverhaal achter van het merk dat vernoemd is naar de iconische bocht op het circuit van Spa Francorhamps.

Roger van Damme (Het Gebaar, 1* en Désirée): de slagroom op de taart die nooit af is…

Roger van Damme nam een sprong in duister bij het openen van zijn restaurant 'Het Gebaar', maar zoveel jaren en avonturen later is zijn zaak uitgegroeid tot een succesvolle zaak. Daarnaast Blaast Roger nieuw leven in het merk ‘Désiré de Lille’ waarbij hij de zoete beleving naar zijn gekende niveau tilt.

Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Ontmoet de man, de legende achter Atelier185, Clem Van Hee. Pleased to meet you! Zijn missie? Het best mogelijke mes maken, voor de beste chefs! Zijn damascusstalen messen worden gewaardeerd en geliefd door de top van de gastronomische wereld.

Koken met een hoger doel: Filip Claeys van de Jonkman (2*) & oprichter The Northsea Chefs

Kom meer te weten over het carrièrepad van Chef Filip Claeys, eigenaar van het het tweesterrenrestaurent De Jonkman en oprichter van The NorthSeaChefs. Een prachtig initiatief waarbij Belgische chefs Belgische duurzame Belgische visserij promoten.

Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Ontdek het avontuur van Dominique Persoone. Een avontuur van een chef die zich ontplooide tot chocolatier. Een chocolatier met een hart op de juiste plaats! Met zijn chocoladefabriek in Congo help hij mee aan de lokale tewerkstelling en draagt hij zijn steentje bij aan de bescherming van de gorilla's.

Sir Kwinten: Een lokale zoektocht naar de ultieme product ervaring

Sommelier Yanick Dehandschutter vertelt openhartig over het verleden, het heden en de toekomst van zijn wijnrestaurant Sir Kwinten. Hij vertrekt vanuit het idee dat de co-creatie van chef en sommelier elkaar versterken. Centraal in zijn aanpak staat de keuze van het product.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x