PureLocals lid Andy De Brouwer, gastheer en sommelier van Les Eleveurs, breidt uit met de gloednieuwe Vloei-Bar.

Andy De Brouwer is als telg van een bekend horeca geslacht telkens weer zijn ondernemende zelf. Uiteraard is hij vooral het gezicht van het gastronomische restaurant Les Eleveurs in Halle, maar het horeca ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. En dus smeedde Andy in volle coronacrisis plannen voor een super coole nieuwe venue: meet Vloei-Bar! Zoals de naam al doet vermoeden kan je hier voornamelijk binnenstappen om van een heerlijk drankje te genieten. De bar heeft een retro-uitstraling en heeft een ondergrondse verrassing in petto! Het concept van de bar is dezelfde ervaring creëren als bij een restaurantbezoek, maar dan in vloeibare vorm. Wees gerust! Er is wel iets te eten beschikbaar om een hongertje te stillen zoals rauwe melk kazen en charcuterie van eigen bodem.


© Lisa Peeters


Andy, kan je ons vertellen hoe je op het idee bent gekomen om Vloei-Bar te openen?

Het is eigenlijk allemaal begonnen met de wedstrijd ‘Beste Barman van België’ waar ik uitgenodigd was als jurylid. Ik was zo onder de indruk van de “bartending-wereld”, dat het mij is beginnen interesseren. Die show dat daar rond hing, die creativiteit waarmee ze de cocktails maakten, dat was bijna een beleving op zich. Dat was ongelooflijk boeiend. Daarvoor was ik enkel bezig met bieren en wijn. Cocktails vond ik niet zo belangrijk, totdat ik dan in de jury zetelde in het jaar waarin Hannah Van Ongevalle de titel gewonnen had. Die ervaring is mij eigenlijk blijven achtervolgen en zo ben ik zelf beginnen experimenteren en oefenen met cocktails. Later heb ik zelf deelgenomen aan de wedstrijd van beste maître hotel van België, waar bartending ook een onderdeel van de wedstrijd was. Ik had mijn eigen bar mee op wielen en ben daar onthaald geweest met een applaus, echt tof!

© Lisa Peeters

Nu, enkele jaren geleden had ik een gebouw op de Oude markt in Halle op het oog. Dat was een oud winkeltje waarvan ik dacht dat het ideaal zou zijn om een cocktailbar in te starten, maar na enkele onderhandelingen met die eigenaars bleek dat een moeilijk verhaal te worden en heb ik dat laten schieten. Tijdens de eerste lockdown, vorig jaar in april/mei, had een kameraad van mij opgemerkt dat het gebouw van de apotheker, op de Grote Markt, te koop stond. Ik zocht toen ook een appartementje voor mijn mama en zo ben ik op dat gebouw gevallen en het gaan bezoeken. Bij dat eerste bezoek was ik al volledig verliefd op het gebouw omdat er heel veel mooie accentjes waren. Mooi bewaarde plafonds, een visgraatparket, oude schoorstenen en hier en daar een glasraam. Toen dacht ik van ja, hier kan iets mee gedaan worden. Ik heb daar niet lang over nagedacht en heb het direct gekocht. Ik dacht dat Covid-19 snel zou overwaaien, maar het tegendeel is gebleken. In november zijn we gestart met de afbraak van het pand. We hebben alles eruit gehaald dat volgens mij geen waarde had. Daarna hebben we het pand terug opgebouwd en aangezien het lockdown was voor de horeca heb ik zelf 6 maanden mee in de bouw gewerkt.

Toen merkte ik de kelder op, een fantastische kelder waar ik echt iets mee wou doen. Ik keek in die periode naar de serie ‘Das Boot’ over de onderzeeërs in de Tweede Wereldoorlog. De sfeer van die serie vond ik zo geweldig en als ik dan de kelder goed bekeek, leek die eigenlijk op een onderzeeër. We hebben dan de kelder volledig gestript en omgebouwd tot een mysterieuze « speakeasy » genaamd U-boot. Het concept van een speakeasy kwam er tijdens de drooglegging toen er her en der clandestine bars verschenen waar men moest fluisteren. Vandaag is een speakeasy eerder een verborgen of moeilijk te vinden bar. Oorspronkelijk was de kelder ook een kruipkelder waar je dus niet in kon rechtstaan. We hebben de kelder een meter uitgegraven, banken in gegoten van beton en nu is het een prachtige ruime zithoek geworden. Bovendien is er ook een permanente tentoonstelling van artiest Michael Peetermans te bewonderen. Thema u-boot natuurlijk.

© Lisa Peeters

De gelijkvloers heeft dus eerder een chique retro-look en de kelder is meer obscuur en geheimzinnig, maar zeker even tof. Ik leef zelf nogal in een ander tijdperk en ik hou van de mooie dingen van vroeger. Ze zeggen vaak dat vroeger alles beter en mooier was, maar ik vind dat niet. Ik vind niet dat alles vroeger beter was, maar wel schoner en vooral ook echter. Daarom ben op zoek gegaan naar echte materialen van topkwaliteit, een echte graniet die aan de muur hangt en de tafeltjes die gemaakt zijn uit de snijstukken van die graniet. Ik ben ook vaak naar de vlooienmarkt geweest in Brussel en heb daar veel leuke stukken gevonden die ik geïntegreerd heb in de bar. Ook bijvoorbeeld een ‘lampadaireke’ van mijn grootmoeder dat op haar tafel stond en een oude coffre fort dat ik nog had liggen in onze zaak ‘Les Eleveurs’. Niets is aan het toeval overgelaten en elk accessoire is gezocht volgens de vintage tijdgeest van de gevel (the twenties) en de plafonds. Als je dat respecteert, dan klopt het geheel. Als je de zaak binnenstapt, stap je binnen in een filmdecor of in een ander tijdperk. Dat is eigenlijk mijn bedoeling.

© Lisa Peeters

Wat de muzikale sfeer betreft is er een open jukebox ter beschikking voor het cliënteel met twee platendraaiers en mengtafel. Het aanbod beschikbare vinylplaten is dermate gevarieerd dat ieder wel wat zal vinden zonder harde beats. Van Radiohead tot Sinatra, van Jazz tot Punk. Geen paniek! De luidsprekers zijn per zone regelbaar volgens de aard van het bezoek want Vloei-bar staat even hard garant voor perfecte omstandigheden van een goede vergadering, waarvoor er ook gedacht is aan de akoestiek, als voor een spontaan feestje.

© Lisa Peeters

Kun je mij nog iets meer vertellen over de geschiedenis van het gebouw?

In feite staat in de gevel ‘1910, apotheker - farmacie’, maar daarvoor was het ook een louche bar met kamers, genaamd ‘A Rome’, maar dat was voor 1910. Het gebouw is zeker 450 jaar oud. We hebben nog een oude waterput gevonden, wat wilt zeggen dat het gebouw dateert van in de tijd dat er geen leidingwater was. In de bakstenen muren zie je duidelijk nog gewelven van poorten uit het paard- en kar tijdperk. Het heeft echt wel een gemengde historiek en dat is heel tof. Daarom dat ik ook graag ‘sinds 2021’ vermeld bij de naam Vloei-Bar. De bar lijkt alsof het al 100 jaar bestaat, maar eigenlijk is hij brand new.

Andy, lukt het wat om Vloei-Bar te combineren met jouw werk bij Les Eleveurs?

Goh, één wal per week meer, dat is duidelijk. Ik blijf sommelier van Les Eleveurs, maar ik moet niet wegsteken dat ik het super leuk vind om zelf in mijn bar te staan met een team. Ik heb al opgemerkt dat als het vol zit, we daar zeker met drie moeten werken en nu is het alleen nog maar buiten. We hebben een terras voor 40 klanten, maar op heel drukke dagen doen we ongeveer tien bezettingen per tafel. In de weekends en op drukke dagen staat er altijd een file om binnen te geraken. Ik heb wel een beetje schrik voor als we terug binnen mogen openen want het team gaat waarschijnlijk moeten verdubbelen, maar ik zie het helemaal zitten. Het concept slaat ook aan in Halle. Iedereen staat te popelen om eens langs te komen en de reacties zijn ook super goed.


Wat staat er zoal op de kaart van Vloei-bar?

Wij zijn vooral gespecialiseerd in koffie en bier, vooral de 75cl flessen omdat ik geen concurrent wil zijn van de cafés op de markt. Wij hebben geen commerciële bieren, wel een grote bierkaart met allemaal speciaal uitgekozen bieren. Ik probeer de klanten aan te sporen om een keer iets anders te proberen. Wij hebben ook een pintje op vat, een Zenne Pils van brasserie de La Senne. Dat is een ongefilterde, niet-geklaarde pils, heel lekker en heel artisanaal. We hebben ook alle lambieken en geuzes van onze regio omdat ik enorm achter de artisanale bieren sta van spontane gisting van de Zennevallei. Ik wil graag promotor, het gezicht zijn van die bieren en hen op de kaart zetten zodat zoveel mogelijk mensen geuze kennen en drinken.

© Lisa Peeters

De cocktails zijn allemaal ‘Belgian first mixology’. Elke cocktail is gemaakt op basis van Belgische alcoholen en op punt gezet door meesters in hun vak. Er zitten geen alcoholen uit andere landen in de cocktails. Ik vind het super om Belgische distilleerderijen te kunnen promoten. Het accent ligt voornamelijk op de twee distilleerderijen: De Cort uit Pepingen en Da-da chapel uit Gent. Beiden hebben een eigen geluidspaneel in de zaak met een foto van hun distilleerderij. Daarnaast heeft elke distilleerderij ook zijn eigen coffre fort in de zaak met daarin de ‘speciallekes’ van die distilleerderij. We hebben geen voor de meest hand liggende cocktaillijst. De cocktails zijn wel allemaal klassiekers, maar gemaakt met Belgische alcoholen en met een kleine twist. Daarnaast heb ik ook heel veel mezcals en tequila’s omdat ik daar zelf ook zot van ben.

Uiteraard staan onze eigen dranken ook op de kaart. In samenwerking met Manu De Cort van Pepingen breng ik volgende week trouwens een nieuwe drank op de markt, de Adam. Een unieke harmonie tussen Lambiek en Cider uit het Pajottenland, eerst elk apart vergist om nadien onafscheidelijk een tweede gisting aan te gaan op fles. Het resultaat is een dorstlessende vlotte drinker op z’n gisten met een droge appel fruitigheid en een puntig zuurtje. Met maar 6,5´% alcohol is het een toppertje voor de zomer.

We hebben natuurlijk ook een hele mooie en originele wijnkaart. We hebben een 25-tal wijnen aan het glas beschikbaar en een 35 wijnen aan de fles beschikbaar. Het aanbod sprankelende wijnen zal geserveerd worden in echte antieke coupes met als uitblinker de Meuzenne en Bruut uit het Pajottenland. Daarnaast hebben we ook wat fingerfood zoals een plank charcuterie en kaas. Aangezien we zoveel mogelijk lokale producten willen promoten, leg ik enkel Belgische kazen op mijn kaasplank. Voor de charcuterie rijd ik zelf naar een beenhouwer in de Ardennen. Hij maakt voor mij Jambon D’ardenne affiné, van topkwaliteit. Iets dat je hier niet kan van vinden. Mijn gekookte ham komt van bij een Brusselaar, de iris ham. Daarnaast hebben we ook de pot van de week. Dat is een gerecht dat onze chef Borsy maakt in Les Eleveurs en dat zit dan in zo’n weckpot. Wij hebben geen enkele tafel waar je met bestek aan kunt eten dus alles wat we geven moet je uit de hand kunnen eten.

© Lisa Peeters


PRAKTISCH:

De Vloei-Bar is de eerste bar in België met een reservatiesysteem zoals in een restaurant. Een deel van de plaatsen in de zaal, de barkrukken en de gang op de benedenverdieping zijn vrij toegankelijk volgens de beschikbare zitplaatsen. De andere helft van de bar werkt op reservatie.

Reserveren kan via de Vloei-bar Facebookpagina of via de website: www.les-eleveurs.be/reserveren-vloei-bar. De privé boxen zijn per twee uur te reserveren en gaan van 2 tot 15 personen in niet-coronatijden. Bij een reservatie van min. 9 personen zit u standaard in de U-Boot.

Adres: Grote Markt 29, 1500 Halle

Openingstijden:

maandag

18:00 - 24:00

dinsdag/woensdag

Gesloten

donderdag

10:00 - 14:00 & 16:00 - 24:00

vrijdag

16:00 - 24:00

zaterdag

10:00 - 14:00 & 16:00 - 24:00

zondag

14:00 - 22:00

Meer items PureLocals lid Andy De Brouwer, gastheer en sommelier van Les Eleveurs, breidt uit met de gloednieuwe Vloei-Bar.

PureLocals leden vallen internationaal in de prijzen

Dat onze PureLocals leden top producten hebben, daarvan hoef je ons uiteraard niet meer te overtuigen. Maar nu raken ook meer en meer internationale markten onder de indruk van de kwaliteit van deze Belgische producten. De awards volgen elkaar op….

Op persreis met Cala Kumquat naar de Andalusische bakermat

Onlangs organiseerden we met PureLocals en Puredeluxe een persreis voor de eigenaar van Cala Spirits; Thierry Verhoeven. In samenspraak met de klant boetseerden we een prachtige persreis in elkaar naar de Andalusische bakermat van Thierry zijn Cala Kumquat Gin. Aan boord 7 journalisten van de Franstalige pers gaande van TV over radio en de geschreven pers.

Apéro-time with Gili & Jules : winactie

WEDSTRIJD: Een verrukkelijk Gember Elixir en een knapperig koekje dat is een match made in heaven! Deze apéro box van Gili in samenwerking met Jules Destrooper bevat Gember Elixir en amandelbroodjes en is echte een verwennerij voor elke gelegenheid.

Sterrenchef Glenn Verhasselt bereidt feestmenu voor buurtrestaurants in Halle en Dilbeek

Sterrenchef Glenn Verhasselt (Sir Kwinten, 1*) kookt voor het goede doel samen met andere Northseachefs. Omdat ook de minderbedeelden een lekkere maaltijd verdienen tijdens de eindejaarsperiode!

Steun de Horeca in Durbuy door de doneeractie van PureLocals

In samenspraak met Roger van Damme hebben wij beslist om deze doneeractie op te zetten ten voordele van het volledige dorp van Durbuy.

Deluxe Distillery valt 3x in de prijs op internationale competitie

Tweemaal brons voor de Blind Tiger Gin en één keer zilver voor de Mary White Vodka!

Dominique Persoone onderneemt actie en zet zich in voor de stichting Natte Snoetjes

Heerlijke chocolade ten voordele van de getroffen dieren van de watersnood. Vanaf vandaag te koop bij Chocolate Line in Brugge & Antwerpen.

Roger van Damme haalt al zijn kookspullen uit de kast om te kunnen bakken met Désirée

Bakplezier gegarandeerd met de nieuwe bakmixen van Désirée by Roger Van Damme! Van pannenkoeken tot botercake, van suikerwafels tot brownies en oliebollen! Ontdek ook de 3 verschillende soorten ambachtelijke granola.

PureLocals member Raidillon lanceert nieuwe lentecollectie

Het Belgische luxe horlogemerk Raidillon breidt uit met deze lente collectie van luxury leather bags.

Désirée zorgt voor een heerlijke voorjaarsbrunch met de Paas Brunch box

Pasen, een feestdag waarbij een brunch niet mag ontbreken. Désirée by Roger van Damme speelde hierop in en wist de ideale, luxueuze en overheerlijke Paasbrunch box samen te stellen!

PureLocals duo Sommelier Andy De Brouwer en Dominique Persoone veilen intiem diner in leeg Sportpaleis

Sommelier Andy De Brouwer en chocolatier Dominique Persoone veilen zichzelf ter ondersteuning van de getroffen muziek scene!

Sommelier Gianluca Di Taranto en kok serveren 9-gangenmenu met aangepaste wijnen in “The Box”

Top sommelier Gianluca Di Taranto (The Jane 2*) lanceert unieke food & wine experience!

Dit PureLocals lid trapt alvast 'Dry February' creatief af!

Februari betekent 'een maandje zonder alcohol'. De 2 ondernemende zusjes van The Mocktail Club leren jou genieten met een grote G maar zonder alcohol!

PureLocals Member Dominique Persoone openhartig: "Ik doe soms stomme dingen, ja”

In een openhartig interview geeft de Belgische top chocolatier Dominique Persoone inkijk in wat hem drijft in het leven. Wat maakte van hem een top chocolatier? Welke levenslessen heeft hij gekregen? Hoe is zijn familieband en welke ambities koestert hij nog?

Het regent sterren onder de leden van PureLocals

Vandaag 11 januari werden de nieuwe Michelinsterren toegekend, virtueel dit jaar. Naast een nieuwe 3 sterren voor restaurant 't Zilte van Vicky Geunes, vielen ook verschillende leden van PureLocals in de prijzen!

Sommelier 'The Jane' Gianluca Di Taranto niet onverdeeld negatief over de impact van corona

En of ze bij het tweesterrenrestaurant ‘The Jane’ in Antwerpen honger hebben. Van afwasser Billal tot sommelier Gianluca tot chef Nick, allemaal willen ze hun normale leven liever gisteren dan vandaag weer oppikken. “Wij missen de hectiek van een vol restaurant. Stilzitten is niets voor ons.”

HORAL kent Lambic Award toe aan sommeliers Andy De Brouwer en Yanick Dehandschutter

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) kende de Lambic Award van dit jaar toe aan Andy De Brouwer (45) van restaurant Les Eleveurs in Halle en Yanick Dehandschutter (33) van restaurant Sir Kwinten in Lennik.

3 PureLocals leden vallen in de prijzen bij de Gault Millau awards 2020

Ontdek hier het laatste nieuws over de Gault Millau awards 2020 waarbij 3 PureLocals leden in de prijzen vielen!

Persoone's praline voor keelkankerpatiënten

In dit artikel lezen we een mooi voorbeeld van hoe je aan purpose marketing kan doen. Hoe start je vanuit vaak accute noden van mensen een innovatieproces op met als uitkomst een product dat het leven van mensen verandert. Of hoe je als bedrijf een rol kan spelen in de maatschappij.

Sterrenrestaurant Sir Kwinten verwacht dit jaar niet meer te heropenen: “Maar alstublieft, schep een beetje duidelijkheid voor eindejaar”

Al sinds de eerste lockdown in maart biedt Sir Kwinten takeaway aan, en dat zal de komende weken niet anders verlopen. De focus ligt nu vooral op het einde van het jaar om een mooi afhaalmenu aan te bieden.

Sterren uit een doosje: deze topchefs schakelen over op takeaway (repost Article Het Laatste Nieuws)

Lees hier het verhaal van verschillende topchefs over hun overschakeling op takeaway tijdens de coronacrisis.

LE LOFT EPICURIEN EN CO BOOSTEN PREMIUM-EN LUXE SECTOR

Het strategisch communicatiebureau Le Loft Epicurien uit Leuven richt samen met enkele partners het verenigend platform LocalExclusives.be op. Dit B2B2C platform moet de Belgische premium- en luxe sector boosten tijdens en na de coronacrisis.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x