PureLocals Member Dominique Persoone openhartig: "Ik doe soms stomme dingen, ja”

De levenslessen van chocolatier Dominique Persoone: "Ik doe soms stomme dingen, ja”

(repost HLN article / Brecht Herman)

Tegenwoordig verovert hij televisiekijkende harten in ‘Over de oceaan’ en Junior bake-off’, maar Dominique Persoone (52) is en blijft in de eerste plaats de man die Brugge, Antwerpen en de rest van de wereld al decennialang van de allerbeste chocolade bedient. “Toen ik begon, werd ik vierkant uitgelachen. Nu zegt de directeur van de hotelschool dat er dankzij mij meer studenten chocolatier willen worden. Daar ben ik trots op.”

“Mo vint, ik heb daar gewerkt! Elke dag mocht ik voor twaalf man brood bakken, alles met de hand gekneed. Begin maar.” Nee, een snoepreisje was zijn trip over de oceaan niet, maar voor de rest vertelt Dominique Persoone alleen maar goeds over zijn zeiltocht van Lanzarote naar Guadeloupe. “Ik ben blij dat er zoveel mensen naar kijken. Het is niet ‘Big brother’, ‘Het huis’ of ‘Expeditie Robinson’, maar wel van alledrie een beetje. Het toffe is dat het allemaal zo puur is. Niets is in scène gezet.”

De eerste van de zes BV’s die we zien wenen is meteen de stoerste. Jij.

“We zaten al een tijdje op zee, toen ik een gesprek van Otto-Jan Ham met mijn zoon Julius hoorde. Op dat moment bleitte ik van geluk en liefde, niet van gemis. Ik heb maar één kind, hé. Ik zou niet zeggen dat we matjes zijn - finaal blijf ik zijn pa - maar we hebben wel een heel goeie en open band. I love him. En als ik hem dan op die boot ineens hoor zeggen ‘mijn pa is een harde werker, ik heb respect voor hem’, schiet ik natuurlijk vol. Zoiets zeg je in het gewone leven niet tegen elkaar. Dat is stom, want stel dat er iets gebeurt... Mijn grootmoeder, 96, is gestorven aan corona. We hebben afscheid moeten nemen van haar via een iPad. Dat mens verstond daar waarschijnlijk niets van. Eigenlijk moeten we allemaal veel meer onze emoties laten zien.”

Welke levenslessen geef je nog aan je zoon?

“Ik heb hem altijd geprikkeld om in zijn fantasie en creativiteit te geloven. Je kan daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Nu hij 21 is, probeer ik hem ook uit te leggen dat niets voor niets komt. Ik heb daar geen enkel opvoedingsboek voor nodig. Buikgevoel: dat is het enige wat telt.”

En als dat buikgevoel zegt dat je hem op zijn veertiende op een tattoo in Londen trakteert…

“Dan moet je nadien een week in de zetel slapen omdat je vrouw dul is. (lacht) Het was natuurlijk ook niet echt slim van mij om dat toe te laten, maar ja, hij gaat dat moment nooit vergeten: met zijn pa naar Londen en daar een tattoo laten zetten. Het was trouwens maar een kleintje, een bijtje.”

Nadat ik in Londen onze veertienja­ri­ge zoon een tattoo had laten zitten, heb ik thuis een week op de zetel moeten slapen.

Dominique Persoone

“Julius en ik hebben geen geheimen voor elkaar. Toen hij zestien of zeventien was, kwam hij thuis: ‘Kijk pa, een joint!’ Een andere ouder zou razend zijn. Weet je wat ik heb geantwoord? ‘Machtig. Kom, we steken hem aan.’ Maar terwijl we dat deden heb ik hem verteld over maten van mij die zot zijn geworden van drugs. Op dat moment luisterde hij, want hij weet dat ik eerlijk ben en hem ook zo behandel. Na die joint heeft hij er nooit meer één gesmoord.”

Intussen draait hij mee in je atelier.

“Toen hij zes was - ik overdrijf niet - zei hij dat hij voor zijn verjaardag graag wilde gaan eten in De Jonkman (tweesterrenzaak in Brugge; red.). Op zijn twaalfde wilde hij geen gsm, wel een etentje bij Sergio Herman. Hij heeft een opleiding aan de hotelschool gevolgd, maar raakte vooral gepassioneerd toen hij van mijn pa een vierkante meter moestuin kreeg - je kent dat wel, zo’n houten bak - met zakjes preizaad, slazaad, enzovoort. Hij vond dat machtig.”

“Toen hij eens mee ging naar Hertog Jan, waar ik chocolade leverde, was hij helemaal onder de indruk van de serres die daar staan. Uiteindelijk kwam hij terecht in Tater Mater Seeds, de grootste tomatenclub van de wereld. Al die oude venten die daarin zaten vonden het zo machtig dat er ineens een jong gastje geïnteresseerd waren, waardoor ze hem van over de hele wereld speciale zaadjes stuurden. Voor ik het wist, stond er in onze tuin een lelijke serre - een paar ijzeren buizen met daar een plastic zeil over - met honderden verschillende tomatensoorten. Julius was toen veertien. Nu werkt hij in het atelier, ontwikkelt hij mee nieuwe pralines. Soms botst het eens, omdat hij altijd felle kleurtjes wil gebruiken, maar ik ben blij dat hij zich vollen bak smijt. Dat zeg ik hem ook: droom, ga, geef sjette! Dan kan je het maken.”

CREDIT: RV

“Ik heb een hekel aan luie mensen. Echt. ik zou ze met hun kop tegen de muur slaan, ik krijg er de krullen van. Er is toch altijd iets te doen? Ik ben nu een wand aan het betegelen in ons toekomstig huis. Ik vind dat de max: verstand op nul en tegels plakken. Dat is als therapie. Ik heb onlangs ook een houten dressing gemaakt: machtig! Nu droom ik ervan om de bakstenen van mijn huidige woning bij de afbraak te recupereren om een wijnkelder te metsen. Ik heb nog nooit cement gemaakt, maar how cool zou dat zijn? Daar krijg ik nu eens een kick van.”

Heb jij altijd nieuwe uitdagingen nodig?

“Volgens mijn madam wel. Ik heb ooit een chocoladekleed voor Miss België gemaakt, het jaar nadien opnieuw, het jaar daarna nog eens … Dan heb ik gezegd dat ik niet meer wilde. Het leven is te kort om duizend keer hetzelfde te doen. Je moet kunnen dromen. Stel je voor dat je in het leven rondloopt en geen dromen hebt. Dat moet verschrikkelijk zijn.”

Ik heb een hekel aan luie mensen. Echt. ik zou ze met hun kop tegen de muur slaan, ik krijg er de krullen van. Er is toch altijd iets te doen?

Dominique Persoone

“Weet je waar ik ook nog van droom? Een oven metselen. Hoe machtig moet dat zijn? En ooit wil ik twee geiten - echte, met een baard - om mijn eigen geitenkaas te kunnen maken. Zie je me daar al zitten, mijn geiten te melken?”

“Maar mijn allergrootste droom is om samen met mijn beste maat naar Peru te reizen en daar aan het begin van de Amazone zelf een vlot te bouwen om daarmee de hele rivier af te varen. Dat duurt zes maanden en het is niet zonder gevaar, want er leven daar heel wat stammen en anaconda’s.”

Zoek je het gevaar graag op?

“Ik doe soms stomme dingen. Toen we een jaar geleden de eerste chocoladereep gemaakt hadden in de fabriek die ik in Congo mee heb gebouwd, heb ik samen met mijn copain Mathieu (Brees, Belgische chocolatier die in Mexico woont; red.) bovenop een heuvel in de jungle een flesje tequila geleegd. ‘s Nachts gingen we met veel lawaai en gezang - na een halve fles tequila was ik bien soigné - naar het tentenkamp beneden, af en toe koprollend tegen een boom. De volgende dag excuseerde ik me bij een andere gast voor ons lawaai. ‘Geen probleem’, zei hij. ‘Door jullie lawaai zijn de hyena’s rond onze tenten weggelopen’. Dat was even slikken: evengoed waren we dronken aangevallen door hyena’s. Dat soort stomme risico’s is het eigenlijk niet waard, dus om op je vraag te antwoorden: nee, ik zoek het niet bewust op.

“Al mag je ook niet te benauwd zijn om te leven. Als je te veel begint te peizen, durf je niets meer. Het leven gaat zo rap voorbij, vint. Toen ik vijfentwintig jaar geleden begon, lachte de oude generatie chocolatiers me vierkant uit. Ik was de wacko die eens speciaal ging doen. Maar ik volgde mijn buikgevoel en deed verder. Nu is er geen chocolatier in Vlaanderen die geen praline met chili heeft. De directeur van de hotelschool vertelde me dat meer en meer leerlingen chocolatier willen worden. Hij noemt dat het Dominique Persoone-effect. Het is misschien dikkenekkerig om dat te zeggen, maar daar ben ik trots op.”

Credit: Vier/Vijf 

Hoe gaat het eigenlijk in de fabriek in Congo? Draait die op volle toeren?

“De fabriek draait vollen bak. Normaal zouden we nu al chocolade verdelen in Europa, maar door corona is dat niet gelukt. Uit noodzaak zijn we lokaal beginnen te verdelen - in hele kleine stukjes, zodat we goedkoop konden verkopen - en dat loopt geweldig. Ze zijn allemaal zot van de chocolade. Je mag niet vergeten dat de meeste dat nog nooit gegeten hebben, hoewel het in hun achtertuin groeit. De fabriek is gebouwd met de bedoeling een economie rond het Virungapark op te bouwen, zodat bewoners er niet meer komen plunderen.”

Je mag niet te benauwd zijn om te leven. Als je te veel begint te peizen, durf je niets meer. Het leven gaat zo rap voorbij, vint

Dominique Persoone

Verdien je zelf iets aan de fabriek?

“Ik haal er geen euro uit. Ik ben trouwens de slechtste businessman van heel België, ik zweer het je. Sommigen zeggen dat ik een slim marketingmannetje ben, maar ik volg gewoon altijd mijn buikgevoel. Toen de vrouw van Rolling Stone Ron Wood belde met de vraag om binnen drie dagen eten te maken voor een feestje in Brussel kwam ik ineens op het idee om de Stones chocolade te laten snuiven als dessert. Ik ben naar mijn bobonne gereden om een oude tabaksnuifmachine van mijn grootvader en heb die nagebouwd met plastic uit de Brico. Ondertussen heb ik vijfentwintigduizend van die machines verkocht. Op mijn buikgevoel heb ik ook pralines met tattoos erop gemaakt, ontwikkelde ik chocoladelippenstift… Als je iets doet om geld te verdienen, gaat het nooit marcheren. Maar als je iets doet uit passie en uit liefde: you can change the world.

CREDIT: RV

Over de oceaan, maandag, 20.35 uur, VIER
Junior Bake Off, woensdag, 20.35 uur, VIER
Meer items PureLocals Member Dominique Persoone openhartig:

PureLocals leden vallen internationaal in de prijzen

Dat onze PureLocals leden top producten hebben, daarvan hoef je ons uiteraard niet meer te overtuigen. Maar nu raken ook meer en meer internationale markten onder de indruk van de kwaliteit van deze Belgische producten. De awards volgen elkaar op….

Op persreis met Cala Kumquat naar de Andalusische bakermat

Onlangs organiseerden we met PureLocals en Puredeluxe een persreis voor de eigenaar van Cala Spirits; Thierry Verhoeven. In samenspraak met de klant boetseerden we een prachtige persreis in elkaar naar de Andalusische bakermat van Thierry zijn Cala Kumquat Gin. Aan boord 7 journalisten van de Franstalige pers gaande van TV over radio en de geschreven pers.

Apéro-time with Gili & Jules : winactie

WEDSTRIJD: Een verrukkelijk Gember Elixir en een knapperig koekje dat is een match made in heaven! Deze apéro box van Gili in samenwerking met Jules Destrooper bevat Gember Elixir en amandelbroodjes en is echte een verwennerij voor elke gelegenheid.

Sterrenchef Glenn Verhasselt bereidt feestmenu voor buurtrestaurants in Halle en Dilbeek

Sterrenchef Glenn Verhasselt (Sir Kwinten, 1*) kookt voor het goede doel samen met andere Northseachefs. Omdat ook de minderbedeelden een lekkere maaltijd verdienen tijdens de eindejaarsperiode!

Steun de Horeca in Durbuy door de doneeractie van PureLocals

In samenspraak met Roger van Damme hebben wij beslist om deze doneeractie op te zetten ten voordele van het volledige dorp van Durbuy.

Deluxe Distillery valt 3x in de prijs op internationale competitie

Tweemaal brons voor de Blind Tiger Gin en één keer zilver voor de Mary White Vodka!

Dominique Persoone onderneemt actie en zet zich in voor de stichting Natte Snoetjes

Heerlijke chocolade ten voordele van de getroffen dieren van de watersnood. Vanaf vandaag te koop bij Chocolate Line in Brugge & Antwerpen.

PureLocals lid Andy De Brouwer, gastheer en sommelier van Les Eleveurs, breidt uit met de gloednieuwe Vloei-Bar.

In volle coronacrisis richtte Andy zijn nieuwe, hippe bar op waar je kan om te genieten van een heerlijk hapje en drankje én dat in een retro setting!

Roger van Damme haalt al zijn kookspullen uit de kast om te kunnen bakken met Désirée

Bakplezier gegarandeerd met de nieuwe bakmixen van Désirée by Roger Van Damme! Van pannenkoeken tot botercake, van suikerwafels tot brownies en oliebollen! Ontdek ook de 3 verschillende soorten ambachtelijke granola.

PureLocals member Raidillon lanceert nieuwe lentecollectie

Het Belgische luxe horlogemerk Raidillon breidt uit met deze lente collectie van luxury leather bags.

Désirée zorgt voor een heerlijke voorjaarsbrunch met de Paas Brunch box

Pasen, een feestdag waarbij een brunch niet mag ontbreken. Désirée by Roger van Damme speelde hierop in en wist de ideale, luxueuze en overheerlijke Paasbrunch box samen te stellen!

PureLocals duo Sommelier Andy De Brouwer en Dominique Persoone veilen intiem diner in leeg Sportpaleis

Sommelier Andy De Brouwer en chocolatier Dominique Persoone veilen zichzelf ter ondersteuning van de getroffen muziek scene!

Sommelier Gianluca Di Taranto en kok serveren 9-gangenmenu met aangepaste wijnen in “The Box”

Top sommelier Gianluca Di Taranto (The Jane 2*) lanceert unieke food & wine experience!

Dit PureLocals lid trapt alvast 'Dry February' creatief af!

Februari betekent 'een maandje zonder alcohol'. De 2 ondernemende zusjes van The Mocktail Club leren jou genieten met een grote G maar zonder alcohol!

Het regent sterren onder de leden van PureLocals

Vandaag 11 januari werden de nieuwe Michelinsterren toegekend, virtueel dit jaar. Naast een nieuwe 3 sterren voor restaurant 't Zilte van Vicky Geunes, vielen ook verschillende leden van PureLocals in de prijzen!

Sommelier 'The Jane' Gianluca Di Taranto niet onverdeeld negatief over de impact van corona

En of ze bij het tweesterrenrestaurant ‘The Jane’ in Antwerpen honger hebben. Van afwasser Billal tot sommelier Gianluca tot chef Nick, allemaal willen ze hun normale leven liever gisteren dan vandaag weer oppikken. “Wij missen de hectiek van een vol restaurant. Stilzitten is niets voor ons.”

HORAL kent Lambic Award toe aan sommeliers Andy De Brouwer en Yanick Dehandschutter

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) kende de Lambic Award van dit jaar toe aan Andy De Brouwer (45) van restaurant Les Eleveurs in Halle en Yanick Dehandschutter (33) van restaurant Sir Kwinten in Lennik.

3 PureLocals leden vallen in de prijzen bij de Gault Millau awards 2020

Ontdek hier het laatste nieuws over de Gault Millau awards 2020 waarbij 3 PureLocals leden in de prijzen vielen!

Persoone's praline voor keelkankerpatiënten

In dit artikel lezen we een mooi voorbeeld van hoe je aan purpose marketing kan doen. Hoe start je vanuit vaak accute noden van mensen een innovatieproces op met als uitkomst een product dat het leven van mensen verandert. Of hoe je als bedrijf een rol kan spelen in de maatschappij.

Sterrenrestaurant Sir Kwinten verwacht dit jaar niet meer te heropenen: “Maar alstublieft, schep een beetje duidelijkheid voor eindejaar”

Al sinds de eerste lockdown in maart biedt Sir Kwinten takeaway aan, en dat zal de komende weken niet anders verlopen. De focus ligt nu vooral op het einde van het jaar om een mooi afhaalmenu aan te bieden.

Sterren uit een doosje: deze topchefs schakelen over op takeaway (repost Article Het Laatste Nieuws)

Lees hier het verhaal van verschillende topchefs over hun overschakeling op takeaway tijdens de coronacrisis.

LE LOFT EPICURIEN EN CO BOOSTEN PREMIUM-EN LUXE SECTOR

Het strategisch communicatiebureau Le Loft Epicurien uit Leuven richt samen met enkele partners het verenigend platform LocalExclusives.be op. Dit B2B2C platform moet de Belgische premium- en luxe sector boosten tijdens en na de coronacrisis.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x