Koken met een hoger doel: Filip Claeys van de Jonkman (2*) & oprichter The Northsea Chefs

Filip Claeys, chef en eigenaar van het tweesterrenrestaurant De Jonkman, in 1 woord vangen is haast onmogelijk. Oerdegelijke West-Vlaming, ex secondant van kooklegendes Sergio Herman en Geert Van Hecke, persoonlijke vriend van Patrick Lefevre en dus ook zelf stevige kasseistoemper. Maar ook een man met idealen en waarden. Family first en let’s try to save the planet middels het door hem opgerichte The Northsea Chefs. Pleased to meet you: Filip Claeys. 

Op de avond voor ons interview, stuurt Filip zijn CV nog even naar ons toe. Als zou het er niet eens toedoen. Ware het niet dat zijn CV leest als. Geboren in Brugge in het gezegende jaar 1974, onder het goede gesternte van vader Bob Claeys. Vader Bob, zou later blijken, een grote inspiratiebron te zijn voor Filip. Filip zag immers van jongs af aan de stiel bij in het één sterrenrestaurant van papa Bob. Het zou een virus zijn dat hem nooit meer losliet…

Secteur Pavées 4 étoiles

De weg naar het eigen restaurant De Jonkman was er één van noest labeur en 4 sterren kasseistroken, om het in de terminologie van Filip zijn lievelings koers te zeggen. Daarbij kon hij zich meermaals onderscheiden en laten bekronen met ronkende titels en prijzen. De eerste michelinster kwam als snel na slechts 1 jaar open te zijn. Daarna: 2008: young top chef Flanders (Gault Millau), 18/20 in Gault Millau in 2011, een tweede Michelin ster in 2012, Gault Millau chef van het jaar 2015 en Culinary Innovator award met zijn Northsea Chefs! 

Dag Filip, wat een indrukwekkend parcours man! Van wie heb je zelf het meest geleerd? 

“Ik heb eigenlijk van iedereen geleerd, jong en oud. Ik heb eigenlijk het geluk gehad om van drie verschillende generaties te hebben mogen leren. Die hadden uiteraard elk hun eigen stijl, technieken en aanpak. Maar net dat maakt het uniek”. Filip zijn ogen glinsteren wanneer hij vertelt over zijn jeugd. “Ik heb eigenlijk een heel goede jeugd gehad. Mijn vader, Bob Claeys, had een eigen Michelin restaurant La Souricière. Als ik een jaar of 9 was ging ik al mee in de potten roeren. De passie voor het koken is letterlijk met de paplepel ingegegeven. Ik heb enorm veel te danken aan mijn vader, die mij ook echt gestimuleerd heeft om verder te gaan met het koken.”

“Ik heb daarna het geluk gehad om te mogen werken bij toppers als Geert Van Hecke en Sergio Herman. Bij Geert heb ik zoveel geleerd…: koken, de gaartijden, de klassiekers,... (n.v.d.r.: Geert Van Hecke was eigenaar van het driesterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge en is vandaag nog steeds de bezieler van het één sterrenrestaurant Zet’Joe). Geert is echt ongelofelijk en terecht een icoon van de Belgische keuken. Je moet weten dat Geert nog zijn eigen bladerdeeg maakt. Wie doet dat vandaag nog? Eén van de mooiste gerechten dat ik daar gemaakt heb is bladerdeeg met truffels en schorseneren. Heerlijk! Mijn eerste gerecht dat ik trouwens bij hem maakte was een tartaar van makreel met gepocheerd ei en kaviaar. Subliem!”

Sergio Herman heeft ook een ongelofelijke stempel op jou gedrukt? Beschrijf dat eens, werken bij en met Sergio? 

“De periode bij Sergio was echt onbeschrijfelijk. Ik heb er bijna 6 jaar doorgebracht tezamen met andere toppers in wording Kobe Desramault (Chambre Séparée) en Pieter Lonneville (nu Restaurant Tête Pressé in Sint Michiels Brugge). We gingen echt door het vuur voor elkaar. Dat sleepte Sergio er ook wel in. Iedereen werkte daar alsof het voor zijn eigen zaak was. Oud Sluis dat was voor mij synoniem voor creativiteit, structuur en doorzetting. Geweldig”

Maar dan kwam toch de grote droom achter de hoek loeren: een eigen restaurant open doen?  

“Ja dat was absoluut de grote droom. Ik had het natuurlijk van jongs af aan gezien thuis. Toch was ik een redelijke laatbloeier door er op mijn 33ste aan te beginnen. Maar ik voelde toen aan alles dat de tijd toen rijp was om er vol voor te gaan. Ik heb het mij nog geen dag beklaagd.”

Hoe belangrijk is jouw gezin en jouw vrouw in dit verhaal? 

“Zeer belangrijk. Ik heb Sandra leren kennen in de periode van de Karmeliet. Maar zij had eigenlijk helemaal niets met de Horeca. Ze kwam uit een totaal andere sector: de mode. Maar toch heeft ze mij van dag 1 volledig gesteund in mijn verhaal. Filip, als dat jouw droom is, dan gaan we dat samen realiseren. Fantastisch!” 

Toen Corona toesloeg in maart van dit jaar, heb je dan angst gehad? 

“Nee absoluut niet! Ik zie dat als ondernemer zelfs als een opportuniteit. Dat klinkt misschien raar voor iemand die in een sector zit waar er toch zware klappen zijn gevallen. Maar ik heb in de lockdown enorm veel dingen geleerd. Ik heb om te beginnen geleerd om op de pauzeknop te duwen. Het was een gedwongen pauze maar daarom niet minder deugddoend. De laatste 25 jaar ben ik alleen maar constant bezig geweest. Om dan ineens eens niets te doen, dat was echt eens zalig. We hebben er ook voor gekozen om de kosten onder controle te houden en tegelijk een, nieuw concept van take-away uit te proberen. Daarin maak ik vooral eenvoudige maar super lekkere klassiekers maar op mijn manier gebracht. En dat heeft ongelofelijk goed gemarcheerd! Zodanig zelfs dat wij vandaag 1 extra persoon in de zaal en 1 extra persoon in de keuken hebben moeten aanwerven”. “Zo zie je maar dat elke crisis zijn opportuniteiten met zich meebrengt”. 

Tot slot Filip, wat is de verwezenlijking waar je het meeste fier op bent? 

“Uiteraard is dat het restaurant. Maar tegelijk is dat natuurlijk ook The Northseachefs dat ik heb opgericht. Ik vind namelijk dat wij met zijn allen de morele plicht hebben om datgene te doen wat in onze mogelijkheden ligt om de planeet te helpen. In mijn stiel is dat teruggaan naar de essentie. Teruggaan naar het product. Ik stond er eigenlijk van versteld dat wij als chefs zijnde vooral kookten met de zogenaamde nobele vissoorten, terwijl er bij onze Belgische vissers net zoveel prachtige vis terug wordt weggegooid in zee. De zogeheten “bycatch”. Ik besloot daarom om vooral lokale, meer onbekende vis op de kaart te zetten. Mensen begrepen dat eerst niet. Ze wouden hun tarbot of zeetong. Dat is een heel proces geweest hoor...Ik heb dan het initiatief genomen om The Northseachefs op te richten. Daarvoor heb ik eerst 15 chefs aangesproken om zich aan te sluiten bij ons. Ik had meteen toch redelijk veel enthousiasme rond te tafel. Vanaf dag 1 zijn we meer dan een praatbarak. We hebben ook vier onderzoeksteams. 

Kan je kort beschrijven wat The Northseachefs doet? 

“Wel we staan dus met onze vereniging voor duurzame visvangst. In de filosofie dat we moeten eten wat de visser vangt. Alle leden ondertekenen ook een charter en elke maand krijgen de leden een doe-box met vis, fiches etcetera waarmee ze aan de slag kunnen. We zijn ook finaal een klankbord naar de consument toe, een label dat hem vertrouwen moet schenken dat er in het betreffende restaurant met duurzame vis wordt gewerkt. Vandaag zijn we met 80 leden zowel in België als in Nederland? Het doet mij ongelofelijk plezier om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor wat goed is en lokaal is. 

“ Dat is ook meteen de reden waarom ik mij aansloot bij Local Exclusives! Omdat ik echt geloof in de kracht van het lokale! Opnieuw heeft de corona crisis duidelijk gemaakt dat we het allemaal niet te ver moeten gaan zoeken. Dat we in België prachtige producten en merken hebben.” “Dat hebben we de laatste jaren veel te veel over het hoofd gezien”. “Het wordt tijd dat we dat allemaal terug veel centraler gaan zetten in ons leven”. 

Bedankt Filip! 

Info & reservaties De Jonkman: website 

Info over de Northseachefs: website The Northseachefs





Meer items Koken met een hoger doel: Filip Claeys van de Jonkman (2*) & oprichter The Northsea Chefs

Pierre Marcolini: De "ambachtsman" van de chocolade die een wereldspeler werd door de wereld van de Belgische chocolade opnieuw uit te vinden.

We waren blij als een kind toen we de uitnodiging ontvingen voor een interview met Monsieur Marcolini zelf, één van de beste patissiers en chocolatiers van het land. De man heeft zijn wereldwijde chocolade-imperium opgebouwd in slechts een paar decennia. Het is tijd om de balans op te maken van zijn leven en met hem vooruit te kijken. Creatief meesterbrein, selfmade man, ondernemer en innovator: pleased to meet you : Pierre Marcolini!

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

Al eeuwenlang zien we kaviaar als symbool van luxe en verfijning, daarom wordt het ook wel het zwarte goud genoemd. Enerzijds vervuiling maar ook overbevissing, omwille van een stijgende vraag naar kaviaar, zorgden ervoor dat de populatie van steur in het wild snel achteruit ging. Een 20-tal jaar geleden bracht een nieuwe wetgeving hier verandering in en verdween kaviaar van de kaart in de meeste restaurants. Het was een uitdaging om terug tot die authentieke smaak van weleer te komen, maar passie gecombineerd met traditie werd het succesvol recept van Imperial Heritage Caviar. Op een duurzame wijze slaagden ze erin om deze delicatesse terug op het menu te zetten en werd het populairder dan ooit tevoren.

Guillaume Lambrecht, de ziel en spirit van Deluxe Distillery

Maak kennis met Guillaume Lambrecht, de persoon die achter de schermen van het Belgische bedrijf Deluxe Distillery ervoor zorgt dat alles in kannen en kruiken is. De kriebel voor het zelfstandig ondernemen brachten hem enkele jaren terug bij Deluxe Distillery en sindsdien is hij niet meer weg te denken bij de Belgische spirits branche.

Kaasaffineurs Van Tricht: Een gerijpte passie voor kaas

Ambachtelijk gerijpte kazen met een unieke smaak en verhaal! De Van Tricht familie is een familie met al meer dan 50 jaar een passie voor kaas. Hun zaak die al drie generaties bestaat, verkoopt producten die binnen- en buitenland kunnen bekoren. Frederic Van Tricht neemt ons mee door de rijke geschiedenis van zijn familiezaak en vertelt je meer over zijn unieke kazen. Pleased to meet you!

Johan Van Dyck, de man die met Seefbier de geschiedenis van het bier in Antwerpen herschrijft!

Aangespoeld in Antwerpen op het eilandje, tussen het Havenhuis en het MAS in Antwerpen, zwieren we de deur open van de über gezellige onafhankelijke brouwerij van Antwerpen. Het stoomt er letterlijk en figuurlijk van de bedrijvigheid wanneer we afspraak hebben met Johan Van Dyck, oprichter en bezieler van de Antwerpse Brouw Compagnie. Vader, Echtgenoot, Marketeer (van het jaar) maar vooral bierliefhebber in hart en nieren. Een prachtig verhaal van gedreven entrepreneurship.

Heighlon: high-end tailoring met een persoonlijke touch

Altijd al gedroomd van een kostuum en schoenen op maat? Heighlon gebruikt de allernieuwste digitale tools en een persoonlijke benadering om jouw ideeën tot leven te brengen. Pleased to meet you: Christophe Hautier, oprichter en bezieler van dit Belgisch bedrijf!

Niyona: Brusselse topkwaliteit in tailormade lederwaren

Dat Brussel bruist van creativiteit hoeft al langer geen betoog. De internationale vibe die er hangt resoneert vandaag meer dan ooit over de landsgrenzen met dank aan o.a. Stromae en Angèle. Tegen deze creatieve setting, brengen wij jullie vandaag het verhaal van het Brussels Creative duo Nina Bodenhorst en Jonathan Wieme, of kortweg Niyona. Zij bedenken en vervaardigen in house lederwaren die gegeerd zijn bij o.a. de top van Belgische gastronomie.

Ellen Lambrix: de creatieve duizendpoot achter de schermen van Atelier Alixe

Geïnspireerd op de namen van haar dierbaren, lanceerde Ellen Lambrix het kersverse Atelier Alixe. De nadruk ligt hier op de X. Het kan staan voor iets geheim, mysterieus, maar ook voor een kus. Ook in het creatief concept schuilt een mysterie, namelijk haar eigen morsecode met een twist: de X-code! Met hart en ziel maakt Ellen juwelen met een geheime boodschap die jouw mooiste herinneringen vertalen naar iets tastbaar. Pleased to meet you, Ellen!

Dierendonck: daar is vlees in de kuip

De kracht van Dierendonck en de smaak van hun vlees zit hem in drie kernwoorden. Ambacht, terroir en passie. Hendrik en zijn vader Raymond Dierendonck groeiden de afgelopen jaren uit tot dé referentie als het gaat over vlees.

Conte Negroni, de Belgische bitterzoete aperitief met een knipoog naar de roaring 20s

Negroni, afkomstig uit Italië, maar nu in een nieuw jasje gestoken. Ready-to-serve waarvan de drie ingrediënten ambachtelijk worden bereid in België. Maak kennis met Stefaan Maes, de man die op missie is om de Belgen massaal aan de Negroni te krijgen. Pleased to meet you!

Julémont horloges: when function follows form

Als kind was hij altijd al gefascineerd door esthetiek. Dit vertaalde zich in de studie fotografie, waar hij zijn passie voor kunst en zijn zoektocht naar schoonheid ten volle kon combineren. Ontmoet Bernard Julémont, de gepassioneerde ondernemer achter het gelijknamige Belgische luxe horlogemerk. Wij nemen u mee op een reis door het verhaal van zijn niet aflatende streven naar het beste design, esthetiek en elegantie.

Annabelle en Tom: hun passie voor bloemen en schoonheid bracht hen op het transformerend pad van Sensui

Tom De Houwer en Annabelle Ladrière zijn de drijvende krachten achter het Belgische Floral Art concept Sensui. Vlaamse bloemenkunst to the next level. Ontdek hier het verhaal van twee gepassioneerde mensen. Een verhaal over bloemen, schoonheid, creatie en ondernemerschap.

Ilse De Vis: de wilde ziel achter Wild Moon

Wild Moon staat ook voor alles wat je dichter bij jezelf brengt. Rustmomentjes, puurheid, de liefde voor jezelf, the little things in life.

Goedel Vermandere en Jan Arickx zijn de bezielers van Coup-de-foudre en creëren unieke, inspirerende lichtobjecten

Met een passie voor de schoonheid van de natuurlijke imperfectie en kunst, vervaardigen ze bewonderingswaardige lichtsculpturen die mensen weten te raken.

Eigenaar van Cala Kumquat, Thierry Verhoeven: van een gouden sinaasappel tot een droom die werkelijkheid wordt...

Thierry Verhoeven, een man die met hart en ziel werkt aan het waarmaken van zijn droom! Begin jaren 2000 ontdekte hij een sublieme mini citrusvrucht … de kumquat! Deze gouden sinaasappel werd het hoofdingrediënt van zijn toekomstige alcoholdrank, Cala Kumquat.

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs: het eco-powerkoppel achter de schermen van Gili Drinks

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs brachten Gili op de markt, een gemberdrank dat als enige drank in Europa zijn afval hergebruikt en het commercialiseert. Een enorme inspiratiebron voor wij wil investeren in duurzaamheid!

Glaces Franklin: een Belgisch succesverhaal dat smaakt naar meer!

Glaces Franklin, ontstaan uit een gepassioneerde droom: het ontketenen van een ware smaakrevolutie door terug te keren naar ambachtelijke en authentieke smaken. Een artisanale ervaring zónder toegevoegde suikers en bereid met de allerbeste lokale ingrediënten.

Sommelier Andy De Brouwer: de kurk waarop Les Eleveurs drijft

Een unieke combinatie van traditie, met een knipoog naar vandaag. De jonge, ambitieuze en gedreven sommelier Andy De Brouwer neemt ons mee doorheen de geschiedenis van het rustiek hotel en bistronomie Les Eleveurs.

Widukind Stockmans: de pracht en praal van Stockmansblauw

Ontdek het prachtige verhaal van Studio Piet Stockmans. Het verhaal van Belgisch handgemaakt porselein verheven tot een kunstvorm.

David Gotlib: Het zit hem in de details

Een man met een oeverloze passie en drang om als derde generatie Antwerpse diamantairs de wereld te veroveren: Pleased to meet you David Gotlib. On a mission to redefine Men's appearance!

Aperotime met de zusjes Claessens van The Mocktail Club

Wanneer Marie Claessens plots intolerant wordt aan alcohol, ontwikkelt ze een eigen lijn van Mocktails. Het blijkt een doorslaand succes. Vandaag timmeren de zusjes naarstig verder aan de weg in zowel binnen- als buitenland

“Antwerps wijndomein Oud Conynsbergh: waar de grenzen van het onmogelijke worden benaderd”

In deze reportage nemen wij jullie mee naar het prachtige Belgische wijndomein Oud Conynsbergh. Een verhaal van een ondernemende groep vrienden met de gezamelijke passie om de best mogelijke wijn te maken met respect voor zijn terroir en omgeving.

Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed

Door zijn liefde voor de auto(koers) Fabien de Schaetzen werd Raidillon geboren. Ontdek het sportieve luxeverhaal achter van het merk dat vernoemd is naar de iconische bocht op het circuit van Spa Francorhamps.

Roger van Damme (Het Gebaar, 1* en Désirée): de slagroom op de taart die nooit af is…

Roger van Damme nam een sprong in duister bij het openen van zijn restaurant 'Het Gebaar', maar zoveel jaren en avonturen later is zijn zaak uitgegroeid tot een succesvolle zaak. Daarnaast Blaast Roger nieuw leven in het merk ‘Désiré de Lille’ waarbij hij de zoete beleving naar zijn gekende niveau tilt.

Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Ontmoet de man, de legende achter Atelier185, Clem Van Hee. Pleased to meet you! Zijn missie? Het best mogelijke mes maken, voor de beste chefs! Zijn damascusstalen messen worden gewaardeerd en geliefd door de top van de gastronomische wereld.

Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Ontdek het avontuur van Dominique Persoone. Een avontuur van een chef die zich ontplooide tot chocolatier. Een chocolatier met een hart op de juiste plaats! Met zijn chocoladefabriek in Congo help hij mee aan de lokale tewerkstelling en draagt hij zijn steentje bij aan de bescherming van de gorilla's.

Sir Kwinten: Een lokale zoektocht naar de ultieme product ervaring

Sommelier Yanick Dehandschutter vertelt openhartig over het verleden, het heden en de toekomst van zijn wijnrestaurant Sir Kwinten. Hij vertrekt vanuit het idee dat de co-creatie van chef en sommelier elkaar versterken. Centraal in zijn aanpak staat de keuze van het product.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x