Niyona: Brusselse topkwaliteit in tailormade lederwaren

Dat Brussel bruist van creativiteit hoeft al langer geen betoog. De internationale vibe die er hangt resoneert vandaag meer dan ooit over de landsgrenzen met dank aan o.a. Stromae en Angèle. Tegen deze creatieve setting, brengen wij jullie vandaag het verhaal van het Brussels Creative duo Nina Bodenhorst en Jonathan Wieme, of kortweg Niyona. Zij bedenken en vervaardigen in house lederwaren die gegeerd zijn bij o.a. de top van Belgische gastronomie. 

We schrijven 2010. Nina Bodenhorst, koestert een droom om een zelfstandige zaak in tailor-made lederwaren op te richten. Met een track record bij de Belgische luxe lederwaren merken Delvaux en Nathan-Baume, komt ze niet onbeslagen op het ijs. Het is het tijdperk waarin de Belgische luxe lederwaren het economisch niet onder de markt hadden. Ondanks dit minder goede gesternte, besluit Nina er toch voor te gaan. Voor Jonathan zou het nog 3 à 4 jaar duren eer hij zijn marketing job volledig zou opgeven om zijn wederhelft te vervoegen. Het bleek de juiste beslissing, voor beiden.

Op maat van de klant, niet op maat van de markt

En plots stonden ze op de fashion weeks van deze wereld. Met alle pro en contra’s vandien. Wie het wil maken in de luxe lederwaren als ‘Brand’ heeft vooral diepe zakken nodig zou blijken. Maar vooral het feit dat je in een ‘systeem’ meedraait, was iets wat het jonge creatieve duo totaal niet zag zitten. In hun hoofd wilden ze projecten maken op maat van de klant, niet op maat van de markt. Het besef kwam niet instant maar na twee jaar was het wel duidelijk dat ze een andere richting uit wilden. 

Een nieuwe wind 

Enter Jonathan, die beseft dat ze hun baby alleen kunnen laten groeien als ook hij 100% van zijn tijd kan wijden aan de zaak. Tegelijk begonnen de aanvragen binnen te komen om lederwaren te maken voor andere merken. Het duo was gelukkig niet te beroerd om voor andere mensen te werken, net omdat ze niet per se hun eigen brand wilden ontwikkelen. De zaken kwamen onder stoom en beiden vonden ze dan ook dat de tijd rijp was om hun zaak te laten groeien in een nieuwe omgeving. De verhuiswagens reden voor aan het nieuwe pand in centrum Brussel alwaar ze tot op vandaag hun intrek namen. Het nieuwe pand trekt meteen de aandacht van een aantal personen en bedrijven uit verschillende sectoren zoals architecten. Het opent perspectieven om sectoren te benaderen die eerder niet werden bezocht.

Picture: Geert De Taeye

The joy for good taste. Op naar de sterrenhemel.

Nina en Jonathan, twee foodies by heart, bedenken tijdens hun verschillende bezoeken aan hun geliefde eettenten, dat de markt van gastronomie wel eens een interessante zou kunnen zijn. Het is een markt die hun enorm aanspreekt omdat de creativiteit van de chefs en de passie die ze hebben, ook terug te vinden is bij henzelf. 

Met een doos vol goede ideeën onder de arm benaderen ze de eerste restaurateurs. Het zaakje begint te rollen en onverwachte telefoontjes komen binnen. In een eerste opdracht mocht het duo een “knife roll” ontwikkelen voor de chef Jeremy Girvan (GJ Cook). Daarna hield het nooit meer op…

Chef Jeremy Girvan van GJ Cook met zijn "Knife Roll"

Hendrik Dierendonck, één van België’s meest bekende slagers belt hen op met een ‘killer-mission’: binnen welgeteld twee weken zou hij zijn nieuw zaak (Carcasse, St-Idesbald, n.v.d.r.) openen. Of de twee het zouden zien zitten om zijn personeel te voorzien van schorten…en misschien ook nog de menukaarten? Het koppel beseft dat dit een golden opportunity is, zet alle zeilen bij en slaagt met brio in de opdracht. Niet veel later zitten ze aan tafel met de absolute top in de Belgische gastronomie, Christophe Hardiquest van het Brusselse top restaurant Bon-Bon (19,5/20). Na deze twee referenties is het voor het duo nooit meer gestopt in de culinaire sector. Vandaag draaien ze 50% van de omzet in deze sector. 

The art of continuous learning

Zowel Nina als Jonathan waren en zijn tot op vandaag enorm leergierig. Naast verschillende opleidingen die ze genoten, zijn te niet te beroerd om te gaan aankloppen bij meesters in hun vak. Beiden komen daardoor terecht in verschillende continenten en locaties zoals Parijs en Japan om de stiel te leren. Het is dankzij deze opleidingen en ontmoetingen dat ze hun skills aanscherpen maar ook tot nieuwe business ideeën komen. 

Picture: Geert De Taeye

Na een trip naar Parijs waarbij ze een expo bezoeken van het iconische merk Louis Vuitton, gaan bij Jonathan bijvoorbeeld zijn ogen open. Alle puzzelstukjes vallen plots op zijn plaats: Hij zou (reis)koffers gaan maken in de zaak.  Hij was gestart in de onderneming met het maken van schorten, iets wat hij op de dag vandaag nog steeds graag doet. Maar met het verhaal van de (reis)koffer kon hij zijn passie voor reizen veruiterlijken. Het duo komt zo opnieuw in de perfecte yin en yang waarbij Nina de ‘soepele lederwaren’ voor haar rekening neemt en Jonathan de ‘rigide lederwaren’. 

Een van Jonathans koffers

Nederige trots op grote realisaties 

Met glinstering in de ogen vertelt Jonathan dat hij gepast trots is dat ze overal ter wereld hun koffers mogen verkopen. Ook het feit dat ze beiden erkend zijn als Master Artisan door Homo Faber, zeg maar de Champions League van vakmanschap, strekt hun tot eer. Het is in ieder geval een mooie externe erkenning van een traject dat soms hobbelig was zoals elke ondernemer wel ervaart.  

Het goed gevoel om know-how door te geven

Ondanks dat het koppel vooral werkt voor andere ondernemingen, houden ze wel graag contact met de consument. Zo heeft het koppel een tijd lang de winkel uitgebaat waarbij ze producten aanboden aan de consument. Na twee jaar kwam het koppel echter tot het besef dat deze kant van de business hen niet noodzakelijk extra zakencijfer bezorgde. Het team was en blijft klein en de aandacht diende verdeeld te worden over zowel de business klanten als de consumenten. Het doet hun beslissen omdat laatste af te bouwen en dat bleek achteraf de juiste beslissing.


Maar op het moment dat ze de consumenten business afbouwen, krijgen ze vragen van hun klanten om workshops te komen doen bij hen. Voor het duo blijkt dit de ideale manier om in contact te blijven met de consument. Iedereen die een passie heeft voor lederwaren, starter of niet, kan bij hen terecht voor een leuke workshop. Het levert hun instant feedback op maar tegelijk vinden ze het prettig om hun kennis ook te delen met andere mensen. Het geeft hen veel voldoening om hun kunde te delen met mensen. Daarbij hebben ze geen bang om concurrentie te krijgen van hun discipelen

Nearby sourcing: een ambachtman doet nooit aan overconsumptie. 

Vandaag de dag kan niemand rond sustainable sourcing. Het koppel heeft daarbij veel aandacht over het verhaal van hun producenten. Zo werken ze samen met Belgische leerlooiers naast een paar andere kwaliteits leerlooiers uit andere omliggende landen. Jonathan: “een ambachtsman of vrouw bevindt zich vandaag op het toppunt van de piramide van de duurzaamheid. Gewoon door het feit dat een ambachtsman een tailormade product aflevert. En dus in weze niet aan overconsumptie doet. Dat is voor mij waar wij ook voor staan”

Picture: Geert De Taeye

Bollywood in Brussel 

Ook aan ambities heeft het duo geen gebrek. Stilstaan is immer achteruit gaan. Zo dromen ze om hun team verder uit te bouwen, niet per se om groter te worden maar wel om mensen zich te laten ontplooien. 

Daarnaast denken ze er ook om hun fysieke locatie misschien op te geven, omdat de winkelruimte vandaag eigenlijk bijna geen functie heeft. In zijn hoofd ziet Jonathan zichzelf mogelijks als ‘creative nomad’. Per slot van rekening kan je ook op een zonnig eiland creëren. 

Over zonnige omgevingen gesproken;  Jonathan deelt nog graag met ons zijn twee top ervaringen mee. Zo zat hij op de koffie met een niet nader genoemde filmproducent in Beverly Hills en mocht hij zijn privé koffers maken. Minstens even ‘dreamy’ als setting was het moment dat Jonathan met zijn koffers zich op een rooftop terras bevond omringd door een prinselijke familie uit het Midden-Oosten. Het Brussels ketje en zijn powermadam hadden duidelijk hard genoeg op de gloeilamp gewreven opdat de geest hun dromen deed uitkomen! 

Meer informatie over Niyona kan U hier vinden: Website van Niyona

Meer items Niyona: Brusselse topkwaliteit in tailormade lederwaren

Pierre Marcolini: De "ambachtsman" van de chocolade die een wereldspeler werd door de wereld van de Belgische chocolade opnieuw uit te vinden.

We waren blij als een kind toen we de uitnodiging ontvingen voor een interview met Monsieur Marcolini zelf, één van de beste patissiers en chocolatiers van het land. De man heeft zijn wereldwijde chocolade-imperium opgebouwd in slechts een paar decennia. Het is tijd om de balans op te maken van zijn leven en met hem vooruit te kijken. Creatief meesterbrein, selfmade man, ondernemer en innovator: pleased to meet you : Pierre Marcolini!

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

Al eeuwenlang zien we kaviaar als symbool van luxe en verfijning, daarom wordt het ook wel het zwarte goud genoemd. Enerzijds vervuiling maar ook overbevissing, omwille van een stijgende vraag naar kaviaar, zorgden ervoor dat de populatie van steur in het wild snel achteruit ging. Een 20-tal jaar geleden bracht een nieuwe wetgeving hier verandering in en verdween kaviaar van de kaart in de meeste restaurants. Het was een uitdaging om terug tot die authentieke smaak van weleer te komen, maar passie gecombineerd met traditie werd het succesvol recept van Imperial Heritage Caviar. Op een duurzame wijze slaagden ze erin om deze delicatesse terug op het menu te zetten en werd het populairder dan ooit tevoren.

Guillaume Lambrecht, de ziel en spirit van Deluxe Distillery

Maak kennis met Guillaume Lambrecht, de persoon die achter de schermen van het Belgische bedrijf Deluxe Distillery ervoor zorgt dat alles in kannen en kruiken is. De kriebel voor het zelfstandig ondernemen brachten hem enkele jaren terug bij Deluxe Distillery en sindsdien is hij niet meer weg te denken bij de Belgische spirits branche.

Kaasaffineurs Van Tricht: Een gerijpte passie voor kaas

Ambachtelijk gerijpte kazen met een unieke smaak en verhaal! De Van Tricht familie is een familie met al meer dan 50 jaar een passie voor kaas. Hun zaak die al drie generaties bestaat, verkoopt producten die binnen- en buitenland kunnen bekoren. Frederic Van Tricht neemt ons mee door de rijke geschiedenis van zijn familiezaak en vertelt je meer over zijn unieke kazen. Pleased to meet you!

Johan Van Dyck, de man die met Seefbier de geschiedenis van het bier in Antwerpen herschrijft!

Aangespoeld in Antwerpen op het eilandje, tussen het Havenhuis en het MAS in Antwerpen, zwieren we de deur open van de über gezellige onafhankelijke brouwerij van Antwerpen. Het stoomt er letterlijk en figuurlijk van de bedrijvigheid wanneer we afspraak hebben met Johan Van Dyck, oprichter en bezieler van de Antwerpse Brouw Compagnie. Vader, Echtgenoot, Marketeer (van het jaar) maar vooral bierliefhebber in hart en nieren. Een prachtig verhaal van gedreven entrepreneurship.

Heighlon: high-end tailoring met een persoonlijke touch

Altijd al gedroomd van een kostuum en schoenen op maat? Heighlon gebruikt de allernieuwste digitale tools en een persoonlijke benadering om jouw ideeën tot leven te brengen. Pleased to meet you: Christophe Hautier, oprichter en bezieler van dit Belgisch bedrijf!

Ellen Lambrix: de creatieve duizendpoot achter de schermen van Atelier Alixe

Geïnspireerd op de namen van haar dierbaren, lanceerde Ellen Lambrix het kersverse Atelier Alixe. De nadruk ligt hier op de X. Het kan staan voor iets geheim, mysterieus, maar ook voor een kus. Ook in het creatief concept schuilt een mysterie, namelijk haar eigen morsecode met een twist: de X-code! Met hart en ziel maakt Ellen juwelen met een geheime boodschap die jouw mooiste herinneringen vertalen naar iets tastbaar. Pleased to meet you, Ellen!

Dierendonck: daar is vlees in de kuip

De kracht van Dierendonck en de smaak van hun vlees zit hem in drie kernwoorden. Ambacht, terroir en passie. Hendrik en zijn vader Raymond Dierendonck groeiden de afgelopen jaren uit tot dé referentie als het gaat over vlees.

Conte Negroni, de Belgische bitterzoete aperitief met een knipoog naar de roaring 20s

Negroni, afkomstig uit Italië, maar nu in een nieuw jasje gestoken. Ready-to-serve waarvan de drie ingrediënten ambachtelijk worden bereid in België. Maak kennis met Stefaan Maes, de man die op missie is om de Belgen massaal aan de Negroni te krijgen. Pleased to meet you!

Julémont horloges: when function follows form

Als kind was hij altijd al gefascineerd door esthetiek. Dit vertaalde zich in de studie fotografie, waar hij zijn passie voor kunst en zijn zoektocht naar schoonheid ten volle kon combineren. Ontmoet Bernard Julémont, de gepassioneerde ondernemer achter het gelijknamige Belgische luxe horlogemerk. Wij nemen u mee op een reis door het verhaal van zijn niet aflatende streven naar het beste design, esthetiek en elegantie.

Annabelle en Tom: hun passie voor bloemen en schoonheid bracht hen op het transformerend pad van Sensui

Tom De Houwer en Annabelle Ladrière zijn de drijvende krachten achter het Belgische Floral Art concept Sensui. Vlaamse bloemenkunst to the next level. Ontdek hier het verhaal van twee gepassioneerde mensen. Een verhaal over bloemen, schoonheid, creatie en ondernemerschap.

Ilse De Vis: de wilde ziel achter Wild Moon

Wild Moon staat ook voor alles wat je dichter bij jezelf brengt. Rustmomentjes, puurheid, de liefde voor jezelf, the little things in life.

Goedel Vermandere en Jan Arickx zijn de bezielers van Coup-de-foudre en creëren unieke, inspirerende lichtobjecten

Met een passie voor de schoonheid van de natuurlijke imperfectie en kunst, vervaardigen ze bewonderingswaardige lichtsculpturen die mensen weten te raken.

Eigenaar van Cala Kumquat, Thierry Verhoeven: van een gouden sinaasappel tot een droom die werkelijkheid wordt...

Thierry Verhoeven, een man die met hart en ziel werkt aan het waarmaken van zijn droom! Begin jaren 2000 ontdekte hij een sublieme mini citrusvrucht … de kumquat! Deze gouden sinaasappel werd het hoofdingrediënt van zijn toekomstige alcoholdrank, Cala Kumquat.

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs: het eco-powerkoppel achter de schermen van Gili Drinks

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs brachten Gili op de markt, een gemberdrank dat als enige drank in Europa zijn afval hergebruikt en het commercialiseert. Een enorme inspiratiebron voor wij wil investeren in duurzaamheid!

Glaces Franklin: een Belgisch succesverhaal dat smaakt naar meer!

Glaces Franklin, ontstaan uit een gepassioneerde droom: het ontketenen van een ware smaakrevolutie door terug te keren naar ambachtelijke en authentieke smaken. Een artisanale ervaring zónder toegevoegde suikers en bereid met de allerbeste lokale ingrediënten.

Sommelier Andy De Brouwer: de kurk waarop Les Eleveurs drijft

Een unieke combinatie van traditie, met een knipoog naar vandaag. De jonge, ambitieuze en gedreven sommelier Andy De Brouwer neemt ons mee doorheen de geschiedenis van het rustiek hotel en bistronomie Les Eleveurs.

Widukind Stockmans: de pracht en praal van Stockmansblauw

Ontdek het prachtige verhaal van Studio Piet Stockmans. Het verhaal van Belgisch handgemaakt porselein verheven tot een kunstvorm.

David Gotlib: Het zit hem in de details

Een man met een oeverloze passie en drang om als derde generatie Antwerpse diamantairs de wereld te veroveren: Pleased to meet you David Gotlib. On a mission to redefine Men's appearance!

Aperotime met de zusjes Claessens van The Mocktail Club

Wanneer Marie Claessens plots intolerant wordt aan alcohol, ontwikkelt ze een eigen lijn van Mocktails. Het blijkt een doorslaand succes. Vandaag timmeren de zusjes naarstig verder aan de weg in zowel binnen- als buitenland

“Antwerps wijndomein Oud Conynsbergh: waar de grenzen van het onmogelijke worden benaderd”

In deze reportage nemen wij jullie mee naar het prachtige Belgische wijndomein Oud Conynsbergh. Een verhaal van een ondernemende groep vrienden met de gezamelijke passie om de best mogelijke wijn te maken met respect voor zijn terroir en omgeving.

Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed

Door zijn liefde voor de auto(koers) Fabien de Schaetzen werd Raidillon geboren. Ontdek het sportieve luxeverhaal achter van het merk dat vernoemd is naar de iconische bocht op het circuit van Spa Francorhamps.

Roger van Damme (Het Gebaar, 1* en Désirée): de slagroom op de taart die nooit af is…

Roger van Damme nam een sprong in duister bij het openen van zijn restaurant 'Het Gebaar', maar zoveel jaren en avonturen later is zijn zaak uitgegroeid tot een succesvolle zaak. Daarnaast Blaast Roger nieuw leven in het merk ‘Désiré de Lille’ waarbij hij de zoete beleving naar zijn gekende niveau tilt.

Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Ontmoet de man, de legende achter Atelier185, Clem Van Hee. Pleased to meet you! Zijn missie? Het best mogelijke mes maken, voor de beste chefs! Zijn damascusstalen messen worden gewaardeerd en geliefd door de top van de gastronomische wereld.

Koken met een hoger doel: Filip Claeys van de Jonkman (2*) & oprichter The Northsea Chefs

Kom meer te weten over het carrièrepad van Chef Filip Claeys, eigenaar van het het tweesterrenrestaurent De Jonkman en oprichter van The NorthSeaChefs. Een prachtig initiatief waarbij Belgische chefs Belgische duurzame Belgische visserij promoten.

Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Ontdek het avontuur van Dominique Persoone. Een avontuur van een chef die zich ontplooide tot chocolatier. Een chocolatier met een hart op de juiste plaats! Met zijn chocoladefabriek in Congo help hij mee aan de lokale tewerkstelling en draagt hij zijn steentje bij aan de bescherming van de gorilla's.

Sir Kwinten: Een lokale zoektocht naar de ultieme product ervaring

Sommelier Yanick Dehandschutter vertelt openhartig over het verleden, het heden en de toekomst van zijn wijnrestaurant Sir Kwinten. Hij vertrekt vanuit het idee dat de co-creatie van chef en sommelier elkaar versterken. Centraal in zijn aanpak staat de keuze van het product.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x