Roger van Damme (Het Gebaar, 1* en Désirée): de slagroom op de taart die nooit af is…

Het verhaal van Roger van Damme leest als een roman. De Zeeuws-vlaming komt al snel in aanraking met België als hij er voor kiest om zijn koksopleiding in het gerenommeerde ter Groene Poorte te volgen. Hij zal België nooit meer verlaten. Na een stage in Noordwijk besliste hij om in 1994 een zaak in Antwerpen te openen. Zoveel jaren en avonturen later is Het Gebaar een instituut geworden. Voor zoete- en andere lekkerbekken. Wij gingen op de koffie bij Roger.


Roger, jouw verhaal en dat van Het Gebaar lijkt wel een mooie geplaveide weg naar succes. Ervaar je dat ook zo? 

 van Damme: “Absoluut niet. Toen we Het Gebaar openden was dat eigenlijk een complete sprong in het duister. Wij hadden er geen idee van of onze aanpak met een focus op dessert kon werken. Ik heb in de beginjaren echt zwarte sneeuw gezien en nog vele andere kleuren. Geloof mij. Financieel was het zeker niet eenvoudig, het aantal uur dat wij werkten in en voor de zaak tot vaak 20 uur per dag. Succes komt zomaar niet. Op zo een jonge leeftijd ben je eigenlijk nog geen ondernemer. Je leert jezelf continu kennen en je komt jezelf ook meermaals tegen. In de eerste 10 jaar heb ik enorm veel in de zaak gestoken: financieel maar ook uiteraard al mijn tijd en energie. Ik kan gerust zeggen dat ik in de eerste 10 jaar niets aan de zaak overhield. En toch hebben we doorgezet omdat we een passie hadden en hebben om iets moois neer te zetten. Je moet als ondernemer enorm veel zaaien om maar een heel klein deel te oogsten. Er zijn veel zaken die gewoon niet uitkomen, die niet slagen,...

Ik kan mij inbeelden dat dat veel vraagtekens oproept als ondernemer? Wat was voor jou het kantelpunt dat je zei: ok, dit kan werken? 

 van Damme: “Het is gek dat je dat zegt want eigenlijk is er nooit een kantelpunt geweest. Je moet steeds blijven knokken, jezelf willen verbeteren. Als je denkt dat je succesvol bent, dan loert het gevaar om de hoek dat het bergaf gaat. Ik heb mij doorheen de jaren wel laten omringen door goede mensen. Dat helpt enorm.”

Doorheen de jaren is ‘Roger van Damme’ wel een naam geworden, toch?

 van Damme: “Ja en nee. Op zich stelt de naam Roger van Damme niets voor. Ik heb liever dat mensen mij erkennen voor de kwaliteit die ik lever dan wel voor mijn naam. Daarom heb ik mijn nieuwe zaak ook Désirée genoemd en niet naar Roger van Damme. Ik wil iets nalaten maar het ‘bedrijf’ moet ook zonder mij kunnen verder gaan. Stel dat ik morgen tegen een boom rijd, dan moet Het Gebaar en Désirée verder kunnen…”

 Van wie heb je het meeste geleerd? 

 van Damme: “Goh ik leer eigenlijk van iedereen. Jong en oud. Als het gaat om de ‘grote namen’ dan heb ik toch het meest geleerd van Martin Berasategui (n.v.d.r. van het gelijknamige Baskische restaurant Berasategui) en van Ferran Adria van El Bulli. Martin voor de smaken en Ferran voor de technieken.

Maar zoals gezegd leer ik ook heel veel van jeugd en de manier waarop zij naar het leven kijken. Ze ‘leven’ meer. Daar kan onze generatie wel iets van leren.

Wat zou je niet meer opnieuw doen Roger? 

 van Damme: Ik heb eigenlijk geen spijt van iets. Je begint aan iets, je hebt een idee maar alles wijzigt continu. Ik geloof niet in mensen die zeggen dat hun idee tot in de puntjes in hun hoofd zit. Je loopt namelijk continu ergens tegenaan en dan moet je bijsturen. Je wil ook altijd beter doen, maar niet alles is mogelijk. Dat aanvaarden is soms moeilijk.

Roger, recent kwam je in het nieuws dat je jouw schouders gaat zetten achter de iconische zaak Desirée de Lille? Wij vermoeden dat je er grootste plannen mee hebt? 

van Damme: “ja ik heb heel grote plannen met Désirée. Ik vond het sowieso een prachtig merk, met een gigantisch mooie historiek. Maar ik zie ook nog enorme mogelijkheden. Het restaurant is één ding, maar morgen komen we ook met eigen bakmixen, onze koffie- en thee lijn. De mogelijkheden zijn legio. Heel spannend!

Roger, er zijn geruchten dat je het niet bij 1 restaurant gaat laten? Klopt het dat er nog openings van Désirée gepland zijn?

 van Damme: “Inderdaad, we hebben plannen voor een restaurant in Durbuy. Dat komt er aan tegen juni, juli volgend jaar. Ik zou ook nog graag een etablissement opendoen aan de zee. Onze make-over van ons restaurant in Antwerpen hopen we tegen eind volgend jaar klaar te hebben. Daar loopt het proces voor de vergunningen wat moeizamer.”

Waar ben je het meest fier op Roger? 

van Damme: “Op zich ben ik niet specifiek fier op iets. Fier zijn betekent dat je achteruit kan kijken op iets wat je gerealiseerd hebt. Ik heb niet het gevoel dat het verhaal af is. Ik heb nog massa’s zaken die ik wil aanpakken en die ik beter wil doen. Ik ga sowieso altijd blijven doorgaan, dat is de aard van het beestje. Zo wil ik van Désirée echt een merk maken dat er staat.

 Tot slot Roger, mogen we jou nog iets wensen? 

 van Damme: “ik droom nog wel een van een plekje in Barcelona. Niet om op mijn luie krent te zitten. Maar een mooie mix tussen even mentaal een break kunnen nemen en tegelijk toch opnieuw inspiratie opdoen”

Reserveren bij restaurant Het Gebaar: Hier reserveren 

Adres restaurant 'Het Gebaar': Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen

Adres Désirée: Schrijnwerkersstraat 14, 2000 Antwerpen 
Meer items Roger van Damme (Het Gebaar, 1* en Désirée): de slagroom op de taart die nooit af is…

Pierre Marcolini: De "ambachtsman" van de chocolade die een wereldspeler werd door de wereld van de Belgische chocolade opnieuw uit te vinden.

We waren blij als een kind toen we de uitnodiging ontvingen voor een interview met Monsieur Marcolini zelf, één van de beste patissiers en chocolatiers van het land. De man heeft zijn wereldwijde chocolade-imperium opgebouwd in slechts een paar decennia. Het is tijd om de balans op te maken van zijn leven en met hem vooruit te kijken. Creatief meesterbrein, selfmade man, ondernemer en innovator: pleased to meet you : Pierre Marcolini!

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

Al eeuwenlang zien we kaviaar als symbool van luxe en verfijning, daarom wordt het ook wel het zwarte goud genoemd. Enerzijds vervuiling maar ook overbevissing, omwille van een stijgende vraag naar kaviaar, zorgden ervoor dat de populatie van steur in het wild snel achteruit ging. Een 20-tal jaar geleden bracht een nieuwe wetgeving hier verandering in en verdween kaviaar van de kaart in de meeste restaurants. Het was een uitdaging om terug tot die authentieke smaak van weleer te komen, maar passie gecombineerd met traditie werd het succesvol recept van Imperial Heritage Caviar. Op een duurzame wijze slaagden ze erin om deze delicatesse terug op het menu te zetten en werd het populairder dan ooit tevoren.

Guillaume Lambrecht, de ziel en spirit van Deluxe Distillery

Maak kennis met Guillaume Lambrecht, de persoon die achter de schermen van het Belgische bedrijf Deluxe Distillery ervoor zorgt dat alles in kannen en kruiken is. De kriebel voor het zelfstandig ondernemen brachten hem enkele jaren terug bij Deluxe Distillery en sindsdien is hij niet meer weg te denken bij de Belgische spirits branche.

Kaasaffineurs Van Tricht: Een gerijpte passie voor kaas

Ambachtelijk gerijpte kazen met een unieke smaak en verhaal! De Van Tricht familie is een familie met al meer dan 50 jaar een passie voor kaas. Hun zaak die al drie generaties bestaat, verkoopt producten die binnen- en buitenland kunnen bekoren. Frederic Van Tricht neemt ons mee door de rijke geschiedenis van zijn familiezaak en vertelt je meer over zijn unieke kazen. Pleased to meet you!

Johan Van Dyck, de man die met Seefbier de geschiedenis van het bier in Antwerpen herschrijft!

Aangespoeld in Antwerpen op het eilandje, tussen het Havenhuis en het MAS in Antwerpen, zwieren we de deur open van de über gezellige onafhankelijke brouwerij van Antwerpen. Het stoomt er letterlijk en figuurlijk van de bedrijvigheid wanneer we afspraak hebben met Johan Van Dyck, oprichter en bezieler van de Antwerpse Brouw Compagnie. Vader, Echtgenoot, Marketeer (van het jaar) maar vooral bierliefhebber in hart en nieren. Een prachtig verhaal van gedreven entrepreneurship.

Heighlon: high-end tailoring met een persoonlijke touch

Altijd al gedroomd van een kostuum en schoenen op maat? Heighlon gebruikt de allernieuwste digitale tools en een persoonlijke benadering om jouw ideeën tot leven te brengen. Pleased to meet you: Christophe Hautier, oprichter en bezieler van dit Belgisch bedrijf!

Niyona: Brusselse topkwaliteit in tailormade lederwaren

Dat Brussel bruist van creativiteit hoeft al langer geen betoog. De internationale vibe die er hangt resoneert vandaag meer dan ooit over de landsgrenzen met dank aan o.a. Stromae en Angèle. Tegen deze creatieve setting, brengen wij jullie vandaag het verhaal van het Brussels Creative duo Nina Bodenhorst en Jonathan Wieme, of kortweg Niyona. Zij bedenken en vervaardigen in house lederwaren die gegeerd zijn bij o.a. de top van Belgische gastronomie.

Ellen Lambrix: de creatieve duizendpoot achter de schermen van Atelier Alixe

Geïnspireerd op de namen van haar dierbaren, lanceerde Ellen Lambrix het kersverse Atelier Alixe. De nadruk ligt hier op de X. Het kan staan voor iets geheim, mysterieus, maar ook voor een kus. Ook in het creatief concept schuilt een mysterie, namelijk haar eigen morsecode met een twist: de X-code! Met hart en ziel maakt Ellen juwelen met een geheime boodschap die jouw mooiste herinneringen vertalen naar iets tastbaar. Pleased to meet you, Ellen!

Dierendonck: daar is vlees in de kuip

De kracht van Dierendonck en de smaak van hun vlees zit hem in drie kernwoorden. Ambacht, terroir en passie. Hendrik en zijn vader Raymond Dierendonck groeiden de afgelopen jaren uit tot dé referentie als het gaat over vlees.

Conte Negroni, de Belgische bitterzoete aperitief met een knipoog naar de roaring 20s

Negroni, afkomstig uit Italië, maar nu in een nieuw jasje gestoken. Ready-to-serve waarvan de drie ingrediënten ambachtelijk worden bereid in België. Maak kennis met Stefaan Maes, de man die op missie is om de Belgen massaal aan de Negroni te krijgen. Pleased to meet you!

Julémont horloges: when function follows form

Als kind was hij altijd al gefascineerd door esthetiek. Dit vertaalde zich in de studie fotografie, waar hij zijn passie voor kunst en zijn zoektocht naar schoonheid ten volle kon combineren. Ontmoet Bernard Julémont, de gepassioneerde ondernemer achter het gelijknamige Belgische luxe horlogemerk. Wij nemen u mee op een reis door het verhaal van zijn niet aflatende streven naar het beste design, esthetiek en elegantie.

Annabelle en Tom: hun passie voor bloemen en schoonheid bracht hen op het transformerend pad van Sensui

Tom De Houwer en Annabelle Ladrière zijn de drijvende krachten achter het Belgische Floral Art concept Sensui. Vlaamse bloemenkunst to the next level. Ontdek hier het verhaal van twee gepassioneerde mensen. Een verhaal over bloemen, schoonheid, creatie en ondernemerschap.

Ilse De Vis: de wilde ziel achter Wild Moon

Wild Moon staat ook voor alles wat je dichter bij jezelf brengt. Rustmomentjes, puurheid, de liefde voor jezelf, the little things in life.

Goedel Vermandere en Jan Arickx zijn de bezielers van Coup-de-foudre en creëren unieke, inspirerende lichtobjecten

Met een passie voor de schoonheid van de natuurlijke imperfectie en kunst, vervaardigen ze bewonderingswaardige lichtsculpturen die mensen weten te raken.

Eigenaar van Cala Kumquat, Thierry Verhoeven: van een gouden sinaasappel tot een droom die werkelijkheid wordt...

Thierry Verhoeven, een man die met hart en ziel werkt aan het waarmaken van zijn droom! Begin jaren 2000 ontdekte hij een sublieme mini citrusvrucht … de kumquat! Deze gouden sinaasappel werd het hoofdingrediënt van zijn toekomstige alcoholdrank, Cala Kumquat.

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs: het eco-powerkoppel achter de schermen van Gili Drinks

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs brachten Gili op de markt, een gemberdrank dat als enige drank in Europa zijn afval hergebruikt en het commercialiseert. Een enorme inspiratiebron voor wij wil investeren in duurzaamheid!

Glaces Franklin: een Belgisch succesverhaal dat smaakt naar meer!

Glaces Franklin, ontstaan uit een gepassioneerde droom: het ontketenen van een ware smaakrevolutie door terug te keren naar ambachtelijke en authentieke smaken. Een artisanale ervaring zónder toegevoegde suikers en bereid met de allerbeste lokale ingrediënten.

Sommelier Andy De Brouwer: de kurk waarop Les Eleveurs drijft

Een unieke combinatie van traditie, met een knipoog naar vandaag. De jonge, ambitieuze en gedreven sommelier Andy De Brouwer neemt ons mee doorheen de geschiedenis van het rustiek hotel en bistronomie Les Eleveurs.

Widukind Stockmans: de pracht en praal van Stockmansblauw

Ontdek het prachtige verhaal van Studio Piet Stockmans. Het verhaal van Belgisch handgemaakt porselein verheven tot een kunstvorm.

David Gotlib: Het zit hem in de details

Een man met een oeverloze passie en drang om als derde generatie Antwerpse diamantairs de wereld te veroveren: Pleased to meet you David Gotlib. On a mission to redefine Men's appearance!

Aperotime met de zusjes Claessens van The Mocktail Club

Wanneer Marie Claessens plots intolerant wordt aan alcohol, ontwikkelt ze een eigen lijn van Mocktails. Het blijkt een doorslaand succes. Vandaag timmeren de zusjes naarstig verder aan de weg in zowel binnen- als buitenland

“Antwerps wijndomein Oud Conynsbergh: waar de grenzen van het onmogelijke worden benaderd”

In deze reportage nemen wij jullie mee naar het prachtige Belgische wijndomein Oud Conynsbergh. Een verhaal van een ondernemende groep vrienden met de gezamelijke passie om de best mogelijke wijn te maken met respect voor zijn terroir en omgeving.

Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed

Door zijn liefde voor de auto(koers) Fabien de Schaetzen werd Raidillon geboren. Ontdek het sportieve luxeverhaal achter van het merk dat vernoemd is naar de iconische bocht op het circuit van Spa Francorhamps.

Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Ontmoet de man, de legende achter Atelier185, Clem Van Hee. Pleased to meet you! Zijn missie? Het best mogelijke mes maken, voor de beste chefs! Zijn damascusstalen messen worden gewaardeerd en geliefd door de top van de gastronomische wereld.

Koken met een hoger doel: Filip Claeys van de Jonkman (2*) & oprichter The Northsea Chefs

Kom meer te weten over het carrièrepad van Chef Filip Claeys, eigenaar van het het tweesterrenrestaurent De Jonkman en oprichter van The NorthSeaChefs. Een prachtig initiatief waarbij Belgische chefs Belgische duurzame Belgische visserij promoten.

Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Ontdek het avontuur van Dominique Persoone. Een avontuur van een chef die zich ontplooide tot chocolatier. Een chocolatier met een hart op de juiste plaats! Met zijn chocoladefabriek in Congo help hij mee aan de lokale tewerkstelling en draagt hij zijn steentje bij aan de bescherming van de gorilla's.

Sir Kwinten: Een lokale zoektocht naar de ultieme product ervaring

Sommelier Yanick Dehandschutter vertelt openhartig over het verleden, het heden en de toekomst van zijn wijnrestaurant Sir Kwinten. Hij vertrekt vanuit het idee dat de co-creatie van chef en sommelier elkaar versterken. Centraal in zijn aanpak staat de keuze van het product.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x