Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed

Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed 

Wie ooit op het circuit van Spa Francorchamps naar de F1 bolides ging kijken, weet in welke bocht hij of zij het meeste spektakel mag verwachten. De iconische bocht die een stijgingsgraad heeft van 17% en een hoogteverschil van 40 meter laat optekenen, zorgt steevast voor ingehouden adem als de Formule 1 bolides hier aan 300 kilometer per uur doorscheuren. Het is op deze mythische plek dat het Belgische luxe horlogemerk geboren werd...een verhaal van liefde voor de (auto)koers, te luid staande ‘speakers’ en de queeste naar het ultieme iconic watch. Meet Mister Raidillon zelve: Fabien de Schaetzen! 

 We schrijven 3 april 2001, een man bevindt zich op het circuit van Spa Francorchamps. Bijna wordt hij horendol van het geschal in de luidsprekers van het circuit. Telkens er een aanval wordt geplaatst door één van coureurs, gaat de speaker overstag: “en alweer een aanval op de Raidillon”, “oh oh wat een spektakel op de Raidillon”! Het viel niet in dovemansoren, hoewel...De jongeman had plots een ‘Eureka’ moment: wat als hij nu eens een Belgisch luxe horlogemerk zou ontwikkelen gebaseerd op de ingrediënten van de motorsport: jong, dynamisch maar ook met tijdloze elegantie en klasse. Het merk Raidillon was geboren, het merk gedeponeerd. De start van een mooi maar soms bochtig parcours.

VAN LINKS NAAR RECHTS: C.E.O. FABIEN DE SCHAETZEN, MEESTER HORLOGEMAKER JAMES MARIEN EN MARKETING VERANTWOORDELIJKE JUNE FOUCART

Fabien, als ik naar jou parcours kijk dat je zelf gereden hebt, dan was je vooral een marketing man in de ‘fast moving consumer goods’. Vanwaar de bocht - pardonneer ons de woordspeling - naar luxe horlogerie? 

 Goh, dan moeten we even terug gaan in de tijd. Voor één van mijn eerste marketing jobs, ben ik begonnen bij General Biscuits in Herentals (nvdr later Danone-Lu, nu overgenomen door het Amerikaanse Mondelez). Als franstalig persoon heb ik mezelf verplicht om een job te nemen in Vlaanderen. Dat was eigenlijk het beste taalbad dat ik kon hebben. Vanuit die job heb ik de kans gekregen om verschillende andere functie uit te oefenen in binnen- en buitenland. Zo heb ik een tijdje verbleven in Londen en Parijs. Na 14 jaar bij Danone ben ik terecht gekomen in de business van de zwembaden. Dat was echt ook een fantastische tijd met heel veel groei. Door de gecombineerde kennis van hoe je een merk internationaal moet vermarkten tezamen met de kennis en affiniteit met de luxe sector, kwam ik op de radar van de nieuwe eigenaar van Raidillon. Hij vroeg mij mee aan boord. Wat begon als een paar uren business consulting, mondde al snel uit in een fulltime baan. En later ben ik dus in de zaak gekomen.

Fabien, kan je ons even terug meenemen naar de ‘early days’? 

 Fabien de Schaetzen: “zeker! In het begin was het zeker niet het grote succes van dag één. Het merk moest zich echt zetten. In onze wereld werden en worden we geconfronteerd met grote merken en huizen met enorm diepe zakken. Neem Rolex. Die sponsoren ongeveer alle grote events die er ter wereld zijn. En dat doen ze dan ook nog eens op topniveau met advertising, een top vip hospitality, all-in...We hebben dus een hele lange weg moeten afleggen...Tot 10 jaar geleden was het merk Raidillon niet echt dynamisch te noemen. Op dat moment heeft mijn vennoot besloten meer te investeren.

Er kwam een website met e-commerce, er kwamen boutiques, we gingen nieuwe modellen maken met een innovatief design. De trein was vertrokken!”

Fabien, kan je eens uitleggen wat het DNA is van het merk?

 Fabien de Schaetzen: “Het merk positioneert zich als een sportief luxueus horloge, in de spirit van de ‘gentleman driver’. Onze doelgroep zijn de mensen die houden van mooie objecten, design lovers ook. Ons merk heeft het getal 55 prominent in zijn logo. Dit is een referentie naar de 55 koersauto’s die in aan een autorace mogen meedoen. Wij hebben daar een beetje ons mantra van gemaakt: van elk exemplaar worden er maar 55 exemplaren gemaakt. We hebben per definitie daardoor alleen maar limited editions!”

Wat doe je als een model al 55 keer is uitverkocht en je een klant hebt die een 56ste vraagt…

 Fabien de Schaetzen: “dan weigeren we. Hoe gek dat dat ook klinkt. Ik ben er zeker van dat ik daardoor al veel business heb verloren. Anderzijds ben ik er ook van overtuigd dat ik net daardoor ons merk aantrekkelijk maak. Vandaag hebben we ons merk trouwens ook verder uitgebreid met accessoires zoals handschoenen, tassen, sleutelhangers. Alles natuurlijk in de ‘spirit of the brand’. In onze omzet halen we vandaag al 20 procent uit de accessoires.

Fabien, kan je even vertellen hoe het nu gaat onder het juk van de corona-crisis? 

 Fabien de Schaetzen:“Ja, ik moet er geen doekjes omwinden. Het is op z’n zachts gezegd ‘challenging’. Alles wordt op zijn kop gezet. Gelukkig waren wij al klaar met E commerce maar toch...zeker in luxe producten vanaf een bepaald prijspunt, willen de mensen het toch live zien. We moeten helaas vaststellen dat het vertrouwen van de consument en de shopper vandaag weg is. We zien veel minder volk in onze flagship store in Brussel (nvdr: in de Koninklijke Sint Hubertusgalerij in Brussel). Wat we vandaag zien, is dat de grote merken zoals Rolex, met een vast en trouw cliënteel het nog goed doen. Die hebben een zeer goed uitgebouwde klantendatabase waaruit ze uit kunnen putten. Maar als kleinere speler is het vandaag niet eenvoudig om nieuwe consumenten te rekruteren. Maar de corona is in zekere zin nog positief omdat we eindelijk alles eens hebben kunnen structureren zoals we wilden. Vandaag is er geen enkele euro in onze boekhouding waarvan ik niet weet waaraan ik ze uitgeef.”

Als je achteruit kijkt op het parcours van Raidillon, zijn er dan zaken die je anders had aangepakt? 

 Fabien de Schaetzen:“Als ik vandaag de klok kon terugdraaien, dan zou ik veel sneller geïnvesteerd hebben in communicatie en in ‘omnipresence’ zoals bijvoorbeeld in mijn boetieks en in aanwezigheid op salons. Ik had er toen het geld niet voor, maar ik zou het pro-actief gaan zoeken zijn. Ik heb ook spijt dat het niet goed gelopen is met onze boetiek in Antwerpen. We zaten theoretisch op een goede straat, maar eigenlijk ook weer niet: op de Komedieplaats en niet op de Schutterhofstraat. Maar dat was toen een kwestie van budget.”

Over welke realisatie ben je het meest fier Fabien  

 Fabien de Schaetzen: “dat is ongetwijfeld het iconische uurwerk ‘The Curve’ in samenwerking met de Belgische designer Axel Enthoven. Je moet weten dat ieder zichzelf respecterend horlogemerk een echte design icon heeft. Zo heb je uiteraard de ‘Oyster’ van Rolex, zo heb je Bell & Ross met zijn BR model enzovoort. Ik droomde er ook van om een uniek model te hebben, een vorm die je meteen herkent en daardoor iconisch kan worden. Dat was eigenlijk de briefing aan Axel. Het resultaat is The Curve geworden. De curve in het design is een referentie aan de iconische curve van de Raidillon bocht. Het is werkelijk een prachtig horloge geworden en uiteindelijk uitgegroeid tot ons icoon.

 Tot slot, wat zijn de objectieven die je nog hebt voor de business en voor jezelf?

 Fabien de Schaetzen: “allereerst zou ik wensen dat Corona snel verdwijnt. Daarna wil ik terug aanknopen met de groei met een focus op Vlaanderen. We willen daar als merk echt sterk aanwezig zijn!

Alvast bedankt Fabien en heel veel succes met alles! 

 Alle informatie over Raidillon kan U hier vinden: Website Raidillon 

 Raidillon Boetieks: 

 Adres: Galerie du Roi 17, 1000 Brussel

Openingstijden

woensdag

10:30–18:00

donderdag

10:30–18:00

vrijdag

10:30–18:00

zaterdag

10:30–18:00

zondag

Gesloten

maandag

Gesloten

dinsdag

10:30–18:00

Meer items Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed

Pierre Marcolini: De "ambachtsman" van de chocolade die een wereldspeler werd door de wereld van de Belgische chocolade opnieuw uit te vinden.

We waren blij als een kind toen we de uitnodiging ontvingen voor een interview met Monsieur Marcolini zelf, één van de beste patissiers en chocolatiers van het land. De man heeft zijn wereldwijde chocolade-imperium opgebouwd in slechts een paar decennia. Het is tijd om de balans op te maken van zijn leven en met hem vooruit te kijken. Creatief meesterbrein, selfmade man, ondernemer en innovator: pleased to meet you : Pierre Marcolini!

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

Al eeuwenlang zien we kaviaar als symbool van luxe en verfijning, daarom wordt het ook wel het zwarte goud genoemd. Enerzijds vervuiling maar ook overbevissing, omwille van een stijgende vraag naar kaviaar, zorgden ervoor dat de populatie van steur in het wild snel achteruit ging. Een 20-tal jaar geleden bracht een nieuwe wetgeving hier verandering in en verdween kaviaar van de kaart in de meeste restaurants. Het was een uitdaging om terug tot die authentieke smaak van weleer te komen, maar passie gecombineerd met traditie werd het succesvol recept van Imperial Heritage Caviar. Op een duurzame wijze slaagden ze erin om deze delicatesse terug op het menu te zetten en werd het populairder dan ooit tevoren.

Guillaume Lambrecht, de ziel en spirit van Deluxe Distillery

Maak kennis met Guillaume Lambrecht, de persoon die achter de schermen van het Belgische bedrijf Deluxe Distillery ervoor zorgt dat alles in kannen en kruiken is. De kriebel voor het zelfstandig ondernemen brachten hem enkele jaren terug bij Deluxe Distillery en sindsdien is hij niet meer weg te denken bij de Belgische spirits branche.

Kaasaffineurs Van Tricht: Een gerijpte passie voor kaas

Ambachtelijk gerijpte kazen met een unieke smaak en verhaal! De Van Tricht familie is een familie met al meer dan 50 jaar een passie voor kaas. Hun zaak die al drie generaties bestaat, verkoopt producten die binnen- en buitenland kunnen bekoren. Frederic Van Tricht neemt ons mee door de rijke geschiedenis van zijn familiezaak en vertelt je meer over zijn unieke kazen. Pleased to meet you!

Johan Van Dyck, de man die met Seefbier de geschiedenis van het bier in Antwerpen herschrijft!

Aangespoeld in Antwerpen op het eilandje, tussen het Havenhuis en het MAS in Antwerpen, zwieren we de deur open van de über gezellige onafhankelijke brouwerij van Antwerpen. Het stoomt er letterlijk en figuurlijk van de bedrijvigheid wanneer we afspraak hebben met Johan Van Dyck, oprichter en bezieler van de Antwerpse Brouw Compagnie. Vader, Echtgenoot, Marketeer (van het jaar) maar vooral bierliefhebber in hart en nieren. Een prachtig verhaal van gedreven entrepreneurship.

Heighlon: high-end tailoring met een persoonlijke touch

Altijd al gedroomd van een kostuum en schoenen op maat? Heighlon gebruikt de allernieuwste digitale tools en een persoonlijke benadering om jouw ideeën tot leven te brengen. Pleased to meet you: Christophe Hautier, oprichter en bezieler van dit Belgisch bedrijf!

Niyona: Brusselse topkwaliteit in tailormade lederwaren

Dat Brussel bruist van creativiteit hoeft al langer geen betoog. De internationale vibe die er hangt resoneert vandaag meer dan ooit over de landsgrenzen met dank aan o.a. Stromae en Angèle. Tegen deze creatieve setting, brengen wij jullie vandaag het verhaal van het Brussels Creative duo Nina Bodenhorst en Jonathan Wieme, of kortweg Niyona. Zij bedenken en vervaardigen in house lederwaren die gegeerd zijn bij o.a. de top van Belgische gastronomie.

Ellen Lambrix: de creatieve duizendpoot achter de schermen van Atelier Alixe

Geïnspireerd op de namen van haar dierbaren, lanceerde Ellen Lambrix het kersverse Atelier Alixe. De nadruk ligt hier op de X. Het kan staan voor iets geheim, mysterieus, maar ook voor een kus. Ook in het creatief concept schuilt een mysterie, namelijk haar eigen morsecode met een twist: de X-code! Met hart en ziel maakt Ellen juwelen met een geheime boodschap die jouw mooiste herinneringen vertalen naar iets tastbaar. Pleased to meet you, Ellen!

Dierendonck: daar is vlees in de kuip

De kracht van Dierendonck en de smaak van hun vlees zit hem in drie kernwoorden. Ambacht, terroir en passie. Hendrik en zijn vader Raymond Dierendonck groeiden de afgelopen jaren uit tot dé referentie als het gaat over vlees.

Conte Negroni, de Belgische bitterzoete aperitief met een knipoog naar de roaring 20s

Negroni, afkomstig uit Italië, maar nu in een nieuw jasje gestoken. Ready-to-serve waarvan de drie ingrediënten ambachtelijk worden bereid in België. Maak kennis met Stefaan Maes, de man die op missie is om de Belgen massaal aan de Negroni te krijgen. Pleased to meet you!

Julémont horloges: when function follows form

Als kind was hij altijd al gefascineerd door esthetiek. Dit vertaalde zich in de studie fotografie, waar hij zijn passie voor kunst en zijn zoektocht naar schoonheid ten volle kon combineren. Ontmoet Bernard Julémont, de gepassioneerde ondernemer achter het gelijknamige Belgische luxe horlogemerk. Wij nemen u mee op een reis door het verhaal van zijn niet aflatende streven naar het beste design, esthetiek en elegantie.

Annabelle en Tom: hun passie voor bloemen en schoonheid bracht hen op het transformerend pad van Sensui

Tom De Houwer en Annabelle Ladrière zijn de drijvende krachten achter het Belgische Floral Art concept Sensui. Vlaamse bloemenkunst to the next level. Ontdek hier het verhaal van twee gepassioneerde mensen. Een verhaal over bloemen, schoonheid, creatie en ondernemerschap.

Ilse De Vis: de wilde ziel achter Wild Moon

Wild Moon staat ook voor alles wat je dichter bij jezelf brengt. Rustmomentjes, puurheid, de liefde voor jezelf, the little things in life.

Goedel Vermandere en Jan Arickx zijn de bezielers van Coup-de-foudre en creëren unieke, inspirerende lichtobjecten

Met een passie voor de schoonheid van de natuurlijke imperfectie en kunst, vervaardigen ze bewonderingswaardige lichtsculpturen die mensen weten te raken.

Eigenaar van Cala Kumquat, Thierry Verhoeven: van een gouden sinaasappel tot een droom die werkelijkheid wordt...

Thierry Verhoeven, een man die met hart en ziel werkt aan het waarmaken van zijn droom! Begin jaren 2000 ontdekte hij een sublieme mini citrusvrucht … de kumquat! Deze gouden sinaasappel werd het hoofdingrediënt van zijn toekomstige alcoholdrank, Cala Kumquat.

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs: het eco-powerkoppel achter de schermen van Gili Drinks

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs brachten Gili op de markt, een gemberdrank dat als enige drank in Europa zijn afval hergebruikt en het commercialiseert. Een enorme inspiratiebron voor wij wil investeren in duurzaamheid!

Glaces Franklin: een Belgisch succesverhaal dat smaakt naar meer!

Glaces Franklin, ontstaan uit een gepassioneerde droom: het ontketenen van een ware smaakrevolutie door terug te keren naar ambachtelijke en authentieke smaken. Een artisanale ervaring zónder toegevoegde suikers en bereid met de allerbeste lokale ingrediënten.

Sommelier Andy De Brouwer: de kurk waarop Les Eleveurs drijft

Een unieke combinatie van traditie, met een knipoog naar vandaag. De jonge, ambitieuze en gedreven sommelier Andy De Brouwer neemt ons mee doorheen de geschiedenis van het rustiek hotel en bistronomie Les Eleveurs.

Widukind Stockmans: de pracht en praal van Stockmansblauw

Ontdek het prachtige verhaal van Studio Piet Stockmans. Het verhaal van Belgisch handgemaakt porselein verheven tot een kunstvorm.

David Gotlib: Het zit hem in de details

Een man met een oeverloze passie en drang om als derde generatie Antwerpse diamantairs de wereld te veroveren: Pleased to meet you David Gotlib. On a mission to redefine Men's appearance!

Aperotime met de zusjes Claessens van The Mocktail Club

Wanneer Marie Claessens plots intolerant wordt aan alcohol, ontwikkelt ze een eigen lijn van Mocktails. Het blijkt een doorslaand succes. Vandaag timmeren de zusjes naarstig verder aan de weg in zowel binnen- als buitenland

“Antwerps wijndomein Oud Conynsbergh: waar de grenzen van het onmogelijke worden benaderd”

In deze reportage nemen wij jullie mee naar het prachtige Belgische wijndomein Oud Conynsbergh. Een verhaal van een ondernemende groep vrienden met de gezamelijke passie om de best mogelijke wijn te maken met respect voor zijn terroir en omgeving.

Roger van Damme (Het Gebaar, 1* en Désirée): de slagroom op de taart die nooit af is…

Roger van Damme nam een sprong in duister bij het openen van zijn restaurant 'Het Gebaar', maar zoveel jaren en avonturen later is zijn zaak uitgegroeid tot een succesvolle zaak. Daarnaast Blaast Roger nieuw leven in het merk ‘Désiré de Lille’ waarbij hij de zoete beleving naar zijn gekende niveau tilt.

Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Ontmoet de man, de legende achter Atelier185, Clem Van Hee. Pleased to meet you! Zijn missie? Het best mogelijke mes maken, voor de beste chefs! Zijn damascusstalen messen worden gewaardeerd en geliefd door de top van de gastronomische wereld.

Koken met een hoger doel: Filip Claeys van de Jonkman (2*) & oprichter The Northsea Chefs

Kom meer te weten over het carrièrepad van Chef Filip Claeys, eigenaar van het het tweesterrenrestaurent De Jonkman en oprichter van The NorthSeaChefs. Een prachtig initiatief waarbij Belgische chefs Belgische duurzame Belgische visserij promoten.

Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Ontdek het avontuur van Dominique Persoone. Een avontuur van een chef die zich ontplooide tot chocolatier. Een chocolatier met een hart op de juiste plaats! Met zijn chocoladefabriek in Congo help hij mee aan de lokale tewerkstelling en draagt hij zijn steentje bij aan de bescherming van de gorilla's.

Sir Kwinten: Een lokale zoektocht naar de ultieme product ervaring

Sommelier Yanick Dehandschutter vertelt openhartig over het verleden, het heden en de toekomst van zijn wijnrestaurant Sir Kwinten. Hij vertrekt vanuit het idee dat de co-creatie van chef en sommelier elkaar versterken. Centraal in zijn aanpak staat de keuze van het product.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x