Sommelier Andy De Brouwer: de kurk waarop Les Eleveurs drijft

Bij Les Eleveurs beleef je het ultieme culinair avontuur! Een karaktervol restaurant en een ontspannende overnachting in een rustiek boetiekhotel. Twee in één. Een unieke combinatie van traditie, met een knipoog naar vandaag. Gastheer en sommelier, Andy De Brouwer. Jong, ambitieus en gedreven. Pleased to meet you!


© Jan Bellen

Andy, kan je in het kort de historiek van jouw zaak uitleggen?

Les Eleveurs bestaat ondertussen al meer dan 120 jaar. Alles begon in 1894. Jules Cezar De Brouwer kwam vanuit Sint-Niklaas naar Halle om als scheikundige te werken voor de suikerfabriek. Hij was verantwoordelijk voor de analyses van de suikerbieten. Hiervoor trok hij naar bietentelers om een staal van hun oogst te nemen. Hij kende algauw gans Vlaams -en Waals Brabant en kwam zo in contact met de paardenfokkers en hengstenboeren uit de streek. Het Brabantse trekpaard werd zijn passie en Jules Cezar werd de spilfiguur en adviseur in de aan- en verkoop van het robuuste ras. 

ACHTERIN DE KOETS ZIJN LEON EN GERMAINE DE BROUWER (ANDY’S GROOTOUDERS), VOORAAN OP HET PAARD IS DE MAN MET DE HOED EN BRIL DE BROER VAN LEON (OSCAR DE BROUWER) EN DE MAN MET RUGAANZICHT EN BRIL IS ÉÉN VAN HUN 4 ZONEN (PAUL DE BROUWER).

In 1897 was het eerste Hotel des Eleveurs gevestigd op de Vandenpeereboomstraat te Halle. Vele paardenfokkers, kopers en verkopers waren er kind aan huis. In 1903 werd de eerste zoon Pierre Oscar De Brouwer geboren en in 1907 een tweede zoon die later mijn grootvader zal worden, Jean Leon De Brouwer. Een kleine drie decennia later, in 1940, brak de oorlog uit... Bomaanslagen maakten Les Eleveurs een verdieping kleiner en de mooie torentjes zijn toen naar beneden gevallen. Voornamelijk het aanpalende hoekhuis moest eraan geloven bij het springen van de kanaalbrug waardoor het gebouw prompt het hoekhuis werd. Zelfs nog tijdens de oorlog begon mijn grootvader aan de heropbouw van de zaak en liet een nieuwe gevel optrekken langs de kanaalkant met alle perikelen van dien en met de schaars te vinden grondstoffen en materialen. 

Gedurende de heropbouw konden de schaarse klanten langs loopplanken door de werf naar de 1ste verdieping waar een “clandestiene” bodega werd uitgebaat. De gastentafel werd vervangen door 12 restauranttafels met een modern aanrecht “dressoir”. Van dagschotel werd overgestapt naar restaurant “à la carte”, het vroegere café werd een taverne met eetmogelijkheid en de evolutie was niet meer te stoppen.

In 1972 nam mijn vader “Les Eleveurs” over van Leon en Germaine, maar van kopen was toen nog geen sprake gezien het gezin van vijf kinderen. Datzelfde jaar werd mijn zus Amanda geboren. Na het overlijden van mijn grootmoeder, heeft mijn vader uiteindelijk toch het hotel kunnen overkopen van mijn grootvader, we waren toen oktober 1989.

RECHTS OP DE FOTO: JULES CEZAR DE BROUWER (STICHTER VAN DE ZAAK EN ANDY’S OVERGROOTVADER). DAARNAAST ZIT ZIJN ZOON EN OPVOLGER LEON DE BROUWER (ANDY’S GROOTVADER). DE ANDERE 2 PERSONEN ZIJN NIET VAN DE FAMILIE DE BROUWER.

Andy, kan je mij eens vertellen hoe je jouw persoonlijk parcours hebt ervaren?

Nadat ik was afgestudeerd als beste wijn student aan de Hotelschool van Brussel, heb ik nog een aantal extra Sommelier opleidingen gevolgd. In 1992 behaalde ik de 3e plaats voor de beste junior kok van België. Sinds 1994 werk ik in het hotel-restaurant “Les Eleveurs” te Halle in de zaak van mijn vader. Tijdens mijn schooljaren was ik er commis in de keuken. Achteraf werd ik rang overste en nadien Maître d’hôtel. Een droom! Later verzorgde ik de verkoop en aankoop van de wijnen zowel voor het restaurant als voor de aanpalende wijnshop “Bodega”. 

In oktober 2007 heb ik de zaak van mijn vader overgenomen samen met mijn toenmalige vriendin die ik tijdens op de hotelschool had leren kennen, namelijk Sofie Dumont. Achteraf bekeken kan ik niet zeggen dat die overname van een leien dakje is gelopen. Generatieconflicten weet je wel. Slechts 2 jaar na de overname behaalde Sofie de titel van “Lady Chef of the year” hetgeen een enorme boost aan onze zaak gaf. Enkele gouden jaren volgden zichzelf op tot de media voor Sofie langzaam maar zeker de bovenhand namen op het belang van ons restaurant. In de zomer van 2013 verliet Sofie de zaak en werd het restaurant omgeschakeld naar de bistronomie formule met aanpalende wijnbar. Een keuze die we ons tot vandaag nog niet hebben beklaagd. Op dat moment nam de sous-chef Nico Corbesier de taak als chef over. 

© Jan Bellen

VAN LINKS NAAR RECHTS: MICHEL BORSY (CHEF), JOCHEN HEYVAERT (MAÎTRE D’HOTEL), EWEN MC CALLUM (PATISSIER), ANDY DE BROUWER EN ROMARIC GBEDASSI (SOUS-CHEF)

Tijdens de zomer van 2015 hebben we opnieuw een zware investering gedaan en hebben we de keuken, die sinds het ontstaan van de zaak nog amper was aangepast, laten draaien op inductie en volledig omgetoverd tot één van de meest hedendaagse en vooruitstrevende technologieën. Begin 2016 bleek onze jonge talentvolle chef toch nog iets te turbulent en is onze samenwerking met hem stopgezet, maar we zijn nog steeds goede vrienden. Onze actuele chef Michel Borsy heeft zijn plaats ingenomen en door zijn jaren ervaring geeft hij een nieuw elan aan Les Eleveurs, met andere woorden onze kaars is nog lang niet opgebrand. In 2019 hebben we met Les Eleveurs de BIB gourmand erkenning gekregen van Michelin wat volledig aansluit aan ons bistronomie-concept.

Ik bleef mezelf in al die tijd altijd bijscholen en heb me meermaals ingezet als deelnemer of als medeorganisator van verschillende beroepswedstrijden. Daarnaast ben ik ook actief lid van de Belgische Sommelier gilde. Schrijven is mijn andere passie. Vroeger was ik columnist in het magazine De Muze, gekoppeld aan de krant De Morgen. Momenteel heb ik nog steeds een column in het HORECA Magazine en het COOK Magazine. Als surplus heb ik drie boeken geschreven: “Message in a bottle", "Croque a day" en “A cocktail a night”.

Nog een passie is het creëren van dranken. Zo heb ik reeds verschillende wijnen geassembleerd, voor een eigen label, in samenwerking met wijnmakers zoals Antonio Maçanita in Portugal, Anne Gros in Frankrijk en Thomas Glinavos in Griekenland. Daarnaast ontwierp ik ook de geuze "Zenne y Frontera" in samenwerking met Armand Debelder van 3 Fonteinen, maar de drank waar ik het meest fier op ben is de “Meuzenne” een lambiekwijn met tweede hergisting op fles in samenwerking met Vin de Liège. 

Van wie of wat heb je het meest geleerd?

Professioneel heb ik het meest geleerd van mijn eigen vader die voor zijn carrière in de keuken een echte zaalmeester was. Zijn kennis in het restaurantleven werd ook op zijn beurt geput uit de oude garde van Maîtres en chefs die we in heel ons bestaan over de werkvloer hebben gekregen.

Wat zou je nu niet meer opnieuw doen?

Mij associëren in een horecazaak met een vriend of levenspartner.

Wat zou je sneller gedaan hebben?

Afstappen van het traditionele en mijn eigen koers varen met minder tradities en beperkingen.

Andy, kan je mij vertellen op welke verwezenlijking je het meest fier bent?

Mijn titel van 1ste Maître d’hôtel van België 2019 Prosper Montagné.

Tot slot heb ik nog een laatste vraag. Wat is jouw grote volgende doel business en/of privé?

Ons volgende doel is volop in verwezenlijking want deze zomer starten we met een nieuwe wijn/cocktail/bier/koffie bar op de Grote Markt van Halle, genaamd “VLOEI-BAR”.

Alvast bedankt Andy en nog héél veel succes met alles!


PRAKTISCH:

Les Eleveurs: Suikerkaai 1A (Station), 1500 Halle: hier reserveren

Tel: +32 (0) 2 361 13 40

E-mail:  info@les-eleveurs.be

Website: les-eleveurs.be


Meer items Sommelier Andy De Brouwer:  de kurk waarop Les Eleveurs drijft

Pierre Marcolini: De "ambachtsman" van de chocolade die een wereldspeler werd door de wereld van de Belgische chocolade opnieuw uit te vinden.

We waren blij als een kind toen we de uitnodiging ontvingen voor een interview met Monsieur Marcolini zelf, één van de beste patissiers en chocolatiers van het land. De man heeft zijn wereldwijde chocolade-imperium opgebouwd in slechts een paar decennia. Het is tijd om de balans op te maken van zijn leven en met hem vooruit te kijken. Creatief meesterbrein, selfmade man, ondernemer en innovator: pleased to meet you : Pierre Marcolini!

Imperial Heritage Caviar: een verhaal van passie en traditie

Al eeuwenlang zien we kaviaar als symbool van luxe en verfijning, daarom wordt het ook wel het zwarte goud genoemd. Enerzijds vervuiling maar ook overbevissing, omwille van een stijgende vraag naar kaviaar, zorgden ervoor dat de populatie van steur in het wild snel achteruit ging. Een 20-tal jaar geleden bracht een nieuwe wetgeving hier verandering in en verdween kaviaar van de kaart in de meeste restaurants. Het was een uitdaging om terug tot die authentieke smaak van weleer te komen, maar passie gecombineerd met traditie werd het succesvol recept van Imperial Heritage Caviar. Op een duurzame wijze slaagden ze erin om deze delicatesse terug op het menu te zetten en werd het populairder dan ooit tevoren.

Guillaume Lambrecht, de ziel en spirit van Deluxe Distillery

Maak kennis met Guillaume Lambrecht, de persoon die achter de schermen van het Belgische bedrijf Deluxe Distillery ervoor zorgt dat alles in kannen en kruiken is. De kriebel voor het zelfstandig ondernemen brachten hem enkele jaren terug bij Deluxe Distillery en sindsdien is hij niet meer weg te denken bij de Belgische spirits branche.

Kaasaffineurs Van Tricht: Een gerijpte passie voor kaas

Ambachtelijk gerijpte kazen met een unieke smaak en verhaal! De Van Tricht familie is een familie met al meer dan 50 jaar een passie voor kaas. Hun zaak die al drie generaties bestaat, verkoopt producten die binnen- en buitenland kunnen bekoren. Frederic Van Tricht neemt ons mee door de rijke geschiedenis van zijn familiezaak en vertelt je meer over zijn unieke kazen. Pleased to meet you!

Johan Van Dyck, de man die met Seefbier de geschiedenis van het bier in Antwerpen herschrijft!

Aangespoeld in Antwerpen op het eilandje, tussen het Havenhuis en het MAS in Antwerpen, zwieren we de deur open van de über gezellige onafhankelijke brouwerij van Antwerpen. Het stoomt er letterlijk en figuurlijk van de bedrijvigheid wanneer we afspraak hebben met Johan Van Dyck, oprichter en bezieler van de Antwerpse Brouw Compagnie. Vader, Echtgenoot, Marketeer (van het jaar) maar vooral bierliefhebber in hart en nieren. Een prachtig verhaal van gedreven entrepreneurship.

Heighlon: high-end tailoring met een persoonlijke touch

Altijd al gedroomd van een kostuum en schoenen op maat? Heighlon gebruikt de allernieuwste digitale tools en een persoonlijke benadering om jouw ideeën tot leven te brengen. Pleased to meet you: Christophe Hautier, oprichter en bezieler van dit Belgisch bedrijf!

Niyona: Brusselse topkwaliteit in tailormade lederwaren

Dat Brussel bruist van creativiteit hoeft al langer geen betoog. De internationale vibe die er hangt resoneert vandaag meer dan ooit over de landsgrenzen met dank aan o.a. Stromae en Angèle. Tegen deze creatieve setting, brengen wij jullie vandaag het verhaal van het Brussels Creative duo Nina Bodenhorst en Jonathan Wieme, of kortweg Niyona. Zij bedenken en vervaardigen in house lederwaren die gegeerd zijn bij o.a. de top van Belgische gastronomie.

Ellen Lambrix: de creatieve duizendpoot achter de schermen van Atelier Alixe

Geïnspireerd op de namen van haar dierbaren, lanceerde Ellen Lambrix het kersverse Atelier Alixe. De nadruk ligt hier op de X. Het kan staan voor iets geheim, mysterieus, maar ook voor een kus. Ook in het creatief concept schuilt een mysterie, namelijk haar eigen morsecode met een twist: de X-code! Met hart en ziel maakt Ellen juwelen met een geheime boodschap die jouw mooiste herinneringen vertalen naar iets tastbaar. Pleased to meet you, Ellen!

Dierendonck: daar is vlees in de kuip

De kracht van Dierendonck en de smaak van hun vlees zit hem in drie kernwoorden. Ambacht, terroir en passie. Hendrik en zijn vader Raymond Dierendonck groeiden de afgelopen jaren uit tot dé referentie als het gaat over vlees.

Conte Negroni, de Belgische bitterzoete aperitief met een knipoog naar de roaring 20s

Negroni, afkomstig uit Italië, maar nu in een nieuw jasje gestoken. Ready-to-serve waarvan de drie ingrediënten ambachtelijk worden bereid in België. Maak kennis met Stefaan Maes, de man die op missie is om de Belgen massaal aan de Negroni te krijgen. Pleased to meet you!

Julémont horloges: when function follows form

Als kind was hij altijd al gefascineerd door esthetiek. Dit vertaalde zich in de studie fotografie, waar hij zijn passie voor kunst en zijn zoektocht naar schoonheid ten volle kon combineren. Ontmoet Bernard Julémont, de gepassioneerde ondernemer achter het gelijknamige Belgische luxe horlogemerk. Wij nemen u mee op een reis door het verhaal van zijn niet aflatende streven naar het beste design, esthetiek en elegantie.

Annabelle en Tom: hun passie voor bloemen en schoonheid bracht hen op het transformerend pad van Sensui

Tom De Houwer en Annabelle Ladrière zijn de drijvende krachten achter het Belgische Floral Art concept Sensui. Vlaamse bloemenkunst to the next level. Ontdek hier het verhaal van twee gepassioneerde mensen. Een verhaal over bloemen, schoonheid, creatie en ondernemerschap.

Ilse De Vis: de wilde ziel achter Wild Moon

Wild Moon staat ook voor alles wat je dichter bij jezelf brengt. Rustmomentjes, puurheid, de liefde voor jezelf, the little things in life.

Goedel Vermandere en Jan Arickx zijn de bezielers van Coup-de-foudre en creëren unieke, inspirerende lichtobjecten

Met een passie voor de schoonheid van de natuurlijke imperfectie en kunst, vervaardigen ze bewonderingswaardige lichtsculpturen die mensen weten te raken.

Eigenaar van Cala Kumquat, Thierry Verhoeven: van een gouden sinaasappel tot een droom die werkelijkheid wordt...

Thierry Verhoeven, een man die met hart en ziel werkt aan het waarmaken van zijn droom! Begin jaren 2000 ontdekte hij een sublieme mini citrusvrucht … de kumquat! Deze gouden sinaasappel werd het hoofdingrediënt van zijn toekomstige alcoholdrank, Cala Kumquat.

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs: het eco-powerkoppel achter de schermen van Gili Drinks

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs brachten Gili op de markt, een gemberdrank dat als enige drank in Europa zijn afval hergebruikt en het commercialiseert. Een enorme inspiratiebron voor wij wil investeren in duurzaamheid!

Glaces Franklin: een Belgisch succesverhaal dat smaakt naar meer!

Glaces Franklin, ontstaan uit een gepassioneerde droom: het ontketenen van een ware smaakrevolutie door terug te keren naar ambachtelijke en authentieke smaken. Een artisanale ervaring zónder toegevoegde suikers en bereid met de allerbeste lokale ingrediënten.

Widukind Stockmans: de pracht en praal van Stockmansblauw

Ontdek het prachtige verhaal van Studio Piet Stockmans. Het verhaal van Belgisch handgemaakt porselein verheven tot een kunstvorm.

David Gotlib: Het zit hem in de details

Een man met een oeverloze passie en drang om als derde generatie Antwerpse diamantairs de wereld te veroveren: Pleased to meet you David Gotlib. On a mission to redefine Men's appearance!

Aperotime met de zusjes Claessens van The Mocktail Club

Wanneer Marie Claessens plots intolerant wordt aan alcohol, ontwikkelt ze een eigen lijn van Mocktails. Het blijkt een doorslaand succes. Vandaag timmeren de zusjes naarstig verder aan de weg in zowel binnen- als buitenland

“Antwerps wijndomein Oud Conynsbergh: waar de grenzen van het onmogelijke worden benaderd”

In deze reportage nemen wij jullie mee naar het prachtige Belgische wijndomein Oud Conynsbergh. Een verhaal van een ondernemende groep vrienden met de gezamelijke passie om de best mogelijke wijn te maken met respect voor zijn terroir en omgeving.

Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed

Door zijn liefde voor de auto(koers) Fabien de Schaetzen werd Raidillon geboren. Ontdek het sportieve luxeverhaal achter van het merk dat vernoemd is naar de iconische bocht op het circuit van Spa Francorhamps.

Roger van Damme (Het Gebaar, 1* en Désirée): de slagroom op de taart die nooit af is…

Roger van Damme nam een sprong in duister bij het openen van zijn restaurant 'Het Gebaar', maar zoveel jaren en avonturen later is zijn zaak uitgegroeid tot een succesvolle zaak. Daarnaast Blaast Roger nieuw leven in het merk ‘Désiré de Lille’ waarbij hij de zoete beleving naar zijn gekende niveau tilt.

Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Ontmoet de man, de legende achter Atelier185, Clem Van Hee. Pleased to meet you! Zijn missie? Het best mogelijke mes maken, voor de beste chefs! Zijn damascusstalen messen worden gewaardeerd en geliefd door de top van de gastronomische wereld.

Koken met een hoger doel: Filip Claeys van de Jonkman (2*) & oprichter The Northsea Chefs

Kom meer te weten over het carrièrepad van Chef Filip Claeys, eigenaar van het het tweesterrenrestaurent De Jonkman en oprichter van The NorthSeaChefs. Een prachtig initiatief waarbij Belgische chefs Belgische duurzame Belgische visserij promoten.

Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Ontdek het avontuur van Dominique Persoone. Een avontuur van een chef die zich ontplooide tot chocolatier. Een chocolatier met een hart op de juiste plaats! Met zijn chocoladefabriek in Congo help hij mee aan de lokale tewerkstelling en draagt hij zijn steentje bij aan de bescherming van de gorilla's.

Sir Kwinten: Een lokale zoektocht naar de ultieme product ervaring

Sommelier Yanick Dehandschutter vertelt openhartig over het verleden, het heden en de toekomst van zijn wijnrestaurant Sir Kwinten. Hij vertrekt vanuit het idee dat de co-creatie van chef en sommelier elkaar versterken. Centraal in zijn aanpak staat de keuze van het product.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x